Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Οι "στοιχειωμένες" γιάφκες της "17Ν"

Ιούλιος 2002 και οι αστυνομικές αρχές, ύστερα από τη σύλληψη της πολυπληθούς οργάνωσης «17Ν», αναζητούν τα σπίτια τα οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ως γιάφκες, μέσα στις οποίες φυλούσαν όπλα αλλά και μεγάλο εκρηκτικό εξοπλισμό.

Οι έρευνες δεν άργησαν να οδηγήσουν τους άντρες της αστυνομίας στα δύο βασικά, μεταξύ άλλων, ορμητήρια της οργάνωσης: το ένα στα Πατήσια (για την ακρίβεια στην οδό Πάτμου 84) και το άλλο στο Παγκράτι (στην οδό Δαμάρεως 73). Στο εσωτερικό των δύο διαμερισμάτων βρέθηκαν όλα εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα στοιχειοθετούσαν τις κατηγορίες κατά των συλληφθέντων.

Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί είχαν βρει ένα αυτόματο όπλο Ούζι, δύο αυτόματα όπλα ΜΡ5, ρουκέτες 3,5 και 2,36 ιντσών, φορείς ρουκετών και πολλά άλλα. Οπλα δηλαδή που τα περισσότερα από αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις της οργάνωσης.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει οχτώ χρόνια και τα δύο διαμερίσματα φαίνεται να είναι ακόμα στοιχειωμένα από τη βαριά ιστορία της οργάνωσης, αφού πολλοί λίγοι είναι αυτοί που στο πέρασμα του χρόνου έχουν δεχτεί να τα νοικιάσουν, με αποτέλεσμα να παραμένουν για μεγάλο διάστημα ξενοίκιαστα.

Η «Espresso» επισκέφτηκε τις δύο πρώην γιάφκες της «17Ν» και συνομίλησε με τους λιγοστούς Ελληνες ενοίκους και των δύο πολυκατοικιών, που μας αποκάλυψαν όλα όσα έχουν συμβεί από τον Ιούλιο του 2002 μέχρι σήμερα, αλλά και τι θυμούνται πλέον από εκείνη την αναπάντεχη για εκείνους μέρα.


ΠΑΤΜΟΥ 84
«Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τότε τα σπίτια τους...»

Ημέρα Τετάρτη και κατά μήκος της οδού Πάτμου έχει λαϊκή αγορά. Πάγκοι με κάθε είδους αγαθά περιμένουν τους πελάτες να αγοράσουν τις προμήθειες της εβδομάδας. Η μεγάλη ιστορία του δρόμου -για την ακρίβεια, της πολυκατοικίας με τον ααριθμό 84- είναι άγνωστη στους περισσότερους, αφού οι Ελληνες κάτοικοι είναι πλέον λιγοστοί. Η αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή έγινε η αιτία να αναζητήσουν πιο... ειρηνικά σημεία μέσα στην πόλη και να στήσουν και πάλι από την αρχή τα νοικοκυριά τους. Το ισόγειο διαμέρισμα της πολυκατοικίας του αριθμού 84 έχει κατεβασμένα τα ρολά στα παράθυρα που βρίσκονται προς τον δρόμο και είναι λογικό, αφού όπως μας ενημερώνει η Κική Λιόση που μένει με την οικογένειά της στον 3ο όροφο, δεν ζει κανείς πλέον εκεί, ενώ δεν είναι και λίγο το διάστημα που ξενοικιάστηκε από οικογένεια αλλοδαπών. «Το διαμέρισμα από την ημέρα που ανακάλυψαν οι αστυνομικοί τη γιάφκα έχει νοικιαστεί συνολικά δύο φορές. Και οι δύο οικογένειες που το νοίκιασαν παρέμειναν για μικρό χρονικό διάστημα και μετά έφυγαν». Μέσα στο ισόγειο διαμέρισμα που είχε νοικιαστεί από τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει άλλο όνομα κατά τη συνδιαλλαγή του με τον ιδιοκτήτη, οι αστυνομικοί βρήκαν το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της «17Ν». Για την ακρίβεια, στο τριάρι σπίτι είχαν βρεθεί ένα αυτόματο όπλο Ούζι, δύο αυτόματα όπλα ΜΡ5, ρουκέτες 3,5 και 2,36 ιντσών, φορείς ρουκετών, ένας φορητός υπολογιστής, πολλά ακαριαία φιτίλια και καρούλια, υλικά μεταμφίεσης, πολλές χειροβομβίδες, προκηρύξεις, καθώς και αυτοσχέδιοι εκτοξευτές ρουκετών.

«Ολη αυτή η ιστορία με το διαμέρισμα-γιάφκα ανάγκασε πολλούς ενοίκους να εγκαταλείψουν τότε τα σπίτια τους, αφού φοβήθηκαν απ’ όλα αυτά που είχαν συμβεί. Σήμερα στα περισσότερα διαμερίσματα ζουν αλλοδαπές οικογένειες που δεν γνωρίζουν τίποτα για την τότε ιστορία».


ΔΑΜΑΡΕΩΣ 73
«Είμαστε πολύ λίγοι οι Ελληνες, οι πειρσσότεροι είναι αλλοδαποί»

Τη βαριά σκιά της «17 Νοέμβρη» φαίνεται να κουβαλά -ακόμα και μετά από οχτώ χρόνια- και η πολυκατοικία επί της οδού Δαμάρεως 73, στο Παγκράτι. Αμέσως μετά τον χαρακτηρισμό του διαμερίσματος του πρώτου ορόφου από τις αστυνομικές αρχές ως γιάφκα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της επαναστατικής οργάνωσης, οι Ελληνες ένοικοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, αφού δεν μπορούσαν πλέον να ζουν ήρεμα σε μια πολυκατοικία με τόσο βαρύ παρελθόν.

Τα διαμερίσματα που εγκαταλείφτηκαν αμέσως μετά την ανακάλυψη της γιάφκας ενοικιάστηκαν και πάλι, αλλά αυτή τη φορά σε οικογένειες αλλοδαπών κυρίως, που λόγω του χαμηλού ενοικίου δεν δίστασαν να στήσουν εκεί τα νοικοκυριά τους, αψηφώντας την ιστορία της πολυκατοικίας. Αλλωστε, οι περισσότεροι σήμερα δεν γνωρίζουν τίποτα για τη γιάφκα, αλλά και για τη δράση της επαναστατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ ονόματα όπως Σάββας Ξηρός ή Αλέξανδρος Γιωτόπουλος τους είναι παντελώς άγνωστα.

Οι ελληνικές οικογένειες που παρέμειναν είναι ελάχιστες, μόλις τρεις, μεταξύ αυτών και του Θεόδωρου Κακαράντζουλα, ο οποίος μάλιστα εκτελεί και χρέη διαχειριστή της πολυκατοικίας. «Αμέσως μετά τα όσα δραματικά είχαν σημειωθεί στον πρώτο όροφο, ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί και η μια οικογένεια μετά την άλλη εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Είμαστε πολύ λίγοι οι Ελληνες εδώ, οι περισσότεροι είναι από άλλες χώρες, κυρίως από την Αλβανία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό, απλά όσοι ενημερώνονταν για την ιστορία της πολυκατοικίας δεν καταδέχονταν να μείνουν» μας λέει ο κ. Κακαράντζουλας.

Οσον αφορά το διαμέρισμα που κάποτε επισκέπτονταν πολύ συχνά τα μέλη της «17 Νοέμβρη», αυτή τη στιγμή παραμένει ξενοίκιαστο. Οπως μας αποκαλύπτει και ο διαχειριστής, το εσωτερικό του δεν θυμίζει σε τίποτα τη γιάφκα του παρελθόντος, αφού το σπίτι έχει ανακαινιστεί πλήρως. Το διαμέρισμα πλέον διαθέτει καινούργια κουζίνα και μπάνιο, νέες εσωτερικές πόρτες, ενώ έχει βαφτεί σε μοντέρνους χρωματισμούς.

«Από το καλοκαίρι του 2002 μέχρι και σήμερα το σπίτι έχει νοικιαστεί και ξενοικιαστεί άλλες δύο φορές. Αυτή τη στιγμή δεν ζει κανένας μέσα, είναι άδειο. Αλλωστε, δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την ημέρα που τελείωσαν οι εργασίες στο εσωτερικό του. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα κάποιος θα βρεθεί να το νοικιάσει».

Με την εισβολή των αστυνομικών αρχών στη γιάφκα επί της οδού Δαμάρεως 73, το καλοκαίρι του 2002, συμπληρώθηκε ουσιαστικά το παζλ με τον επικίνδυνο εξοπλισμό που είχε εφοδιαστεί με διάφορους παράνομους τρόπους η επαναστατική οργάνωση. Για την ακρίβεια, μέσα στα δωμάτια του μικρού σπιτιού οι άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς (αντιαρματικές ρουκέτες και χειροβομβίδες), ενώ βρήκαν και πολλές περούκες, ρούχα, σύνεργα μεταμφιέσεων, πυροσωλήνες, υλικά κατασκευής βομβών και αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου