Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Κάθειρξη 43 ετών σε σπείρα που λήστευε χρυσοχοεία στη Ρόδο

Σε κάθειρξη 43 χρονών, συνολικά, καταδικάστηκαν σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου πέντε άτομα, που φέρονται να είναι μέλη της σπείρας διαρρηκτών χρυσοχοείων, η οποία έδρασε τα προηγούμενα χρόνια στα νησιά του Αιγαίου με θύματα δεκάδες επιχειρηματίες. Οι καταδικασθέντες είναι 4 Σέρβοι (μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα) και ένας Έλληνας, που θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως ο άνθρωπος που μετέφερε τα κλοπιμαία από τα νησιά στην Αθήνα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι επρόκειτο για οργανωμένη ομάδα που είχε απλώσει τα «πλοκάμια» της σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, με σκοπό τις διαρρήξεις συγκεκριμένων κοσμηματοπωλείων. Αυτό άλλωστε ανέφερε χαρακτηριστικά στην αγόρευση του και ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χάρης Παπαγεωργίου, τονίζοντας τον «επαγγελματισμό» και προγραμματισμό με τον οποίο δρούσαν οι δράστες.

Οι κατηγορούμενοι δρούσαν με κινηματογραφικό τρόπο επιλέγοντας το στόχο τους και ολοκληρώνοντας τη δουλειά, μόλις σε 3,5 με 4 λεπτά. Υπήρχε οργάνωση και μεθοδικότητα, είπε εισαγγελέας, σε σημείο τέτοιο που ουδέποτε διέμεναν ή κυκλοφορούσαν μαζί για να μην δίνουν στόχο, όμως επικοινωνούσαν πάρα πολλές φορές τηλεφωνικά μεταξύ τους. Ο καθένας είχε το δικό του πρόγραμμα και τρόπο ζωής, κυρίως όταν βρίσκονταν στις μικρές κοινωνίες των νησιών. Άλλωστε αυτό προκύπτει και από τις δεκάδες πλαστές ταυτότητες που βρέθηκαν στην κατοχή τους καθώς και από το γεγονός πως ακόμη και τα αυτοκίνητα που ενοικίαζαν δεν τα κρατούσαν περισσότερο από μία ημέρα.

Ο κ. εισαγγελέας τόνισε επίσης πως οι δράστες δεν ήρθαν στη χώρα μας για να δουλέψουν αλλά για να δράσουν όπως και έκαναν, έχοντας μάλιστα συγκεκριμένο τρόπο. Επέλεγαν καταστήματα που είχαν ακριβά κοσμήματα, από τα οποία αφαιρούσαν μόνο ότι ήταν σε λευκό χρυσό και διαμάντια, καθώς και ακριβά ρολόγια, ενώ δεν έπαιρναν κοσμήματα με κίτρινο χρυσό.

Από τη πλευρά τους οι κατηγορούμενοι που βρέθηκαν στο εδώλιο, αρνήθηκαν πως συμμετείχαν σε οποιαδήποτε οργάνωση ή γνώριζαν κάτι για τις διαρρήξεις και τα κοσμήματα, προκαλώντας -ορισμένοι - την αντίδραση της έδρας, καθώς οι απολογίες τους αυτές έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προανακριτικά και ανακριτικά είχαν καταθέσει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ