Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Συλλήψεις για παραχάραξη καρτών ΑΤΜ στην Καβάλα

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας συνέλαβαν, χθες τα ξημερώματα, δυο αλλοδαπούς υπηκόους Βουλγαρίας, τριάντα τριών και τριάντα έξι ετών, με τις κατηγορίες της απάτης με υπολογιστή και απόπειρα πλαστογραφίας.

Μετά από πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί έθεσαν σε επιτήρηση ένα ΑΤΜ τράπεζας στο κέντρο της πόλης καθώς και τους δυο δράστες που κινούνταν ύποπτα τόσο στο εν λόγω ΑΤΜ όσο και στα ΑΤΜ άλλων κεντρικών τραπεζών της Καβάλας

Το βράδυ του Σαββάτου οι αστυνομικοί συνέβαλαν επ' αυτοφώρω την ώρα που έκανε ανάληψη 300 € τον έναν από τους δυο δράστες με χρήση κάρτας «κλώνου», ενώ σε κοντινό σημείο ακινητοποιήθηκε και ο δεύτερος δράστης. Και οι δυο προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας.

Στο παγιδευμένο ΑΤΜ είχε διαπιστωθεί πως οι δράστες τοποθέτησαν πρόσθετο ηλεκτρονικό μηχανισμό σε σχισμή κάρτας ΑΤΜ προκειμένου να αναγνωρισθεί ο 16ψηφιος αριθμός της εισερχόμενης κάθε φορά κάρτας. Σε πλαστικό εσωτερικό πλαίσιο υπήρχε κύκλωμα αποτελούμενο από μπαταρία κινητού τηλεφώνου, μικροκάμερα και μικροτσίπ προκειμένου να καταγράφεται ο αριθμός PIN που πληκτρολογούνταν από πελάτες του τραπεζικού καταστήματος.

Στην κατοχή των δυο δραστών βρέθηκαν είκοσι κάρτες «κλώνοι», τέσσερα κινητά τηλέφωνα, 700 € και διάφορα σύνεργα διάρρηξης. Όλα τα παραπάνω κατασχέθηκαν, ενώ οι δυο δράστες
AΠΕ

Σύλληψη 52 χρονου για όπλα και ναρκωτικά

Χθες το βράδυ στο Αγιονέρι Κιλκίς συνελήφθη 52 χρονος εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για εμπορία ναρκωτικών. Στην έρευνα που έγινε στη συνέχεια στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα και σφαίρες. Ακολούθησε έρευνα στο εξοχικό του στη Νέα Φλογήτα Χαλκιδικής που και εκεί...

κατασχέθηκαν αντικείμενα μεταξύ των οποίων 5 γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας. Ο 52 χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Κιλκίς
πηγή Troktiko

"Έχουν εντοπίσει κόσμο για τον Παναγόπουλο;"

"Λοιπόν, μόλις μπήκα μέσα… αυτοί που πιάσανε τους έχουν στην Αθήνα για ανάκριση κλπ. Τα ΜΜΕ δεν έχουν πει τίποτα γιατί μάλλον θέλουν να πιάσουν και τους υπόλοιπους. Οι φερόμενοι ως δράστες λέγονται Κ.... και κατάγονται από το Μεσοχωριό νομού Ηρακλείου. Πως τους πιάσανε… Πήγαν με μεγάλο μέρος των...

χρημάτων να αποπληρώσουν δάνειο σε μια τράπεζα στο Αρκαλοχώρι. Μπήκαν στο λιμάνι Ηρακλείου ανενόχλητοι γιατί είχαν δικούς τους( σύντεκνους τους λένε εδώ στη Κρήτη.. όχι κουμπάρους…χάχαχα) Κάποιοι λένε πως πίσω από όλα είναι ένας παπάς που κατάγεται από το Μεσοχωριό απο το Τσούτσουρα… θα σε γελάσω…και μένει σε μια βίλα στην Αθήνα στην περιοχή που μένει και ο Παναγόπουλος..."
πηγή troktiko

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Σταυρούπολη στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά έκαψε στρώματα και ξυλεία, που βρίσκονταν μέσα σε μια παλιά αποθήκη του στρατοπέδου.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετείχαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 άνδρες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις απαγωγών με θύματα Πακιστανούς

Δύο υποθέσεις απαγωγών με δράστες και θύματα Πακιστανούς με σκοπό τα λύτρα εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής.

Η σοβαρότερη περίπτωση εξιχνιάστηκε στη Νίκαια με τη σύλληψη δύο Πακιστανών 29 και 32 ετών, ενώ αναζητούνται άλλοι πέντε ομοεθνείς τους.

Οι δράστες απήγαγαν στις 2 Μαρτίου από τον Ασπρόπυργο 46χρονο ομοεθνή τους και τον κρατούσαν φυλακισμένο επί πέντε μέρες σε διαμέρισμα στη Νίκαια, όπου τον βασάνιζαν με ηλεκτροσόκ κάθε μέρα και τον κακοποιούσαν με βάναυσο τρόπο προκειμένου να αναγκάσουν την οικογένειά του στο Πακιστάν να τους παραδώσει 18.000 ευρώ που ζητούσαν αρχικά για να τον αφήσουν ελεύθερο. Τελικά, προχθές οι δράστες συμβιβάστηκαν να παραλάβουν 1000 ευρώ που παραδόθηκαν σε συνεργό τους στο Πακιστάν από τους συγγενείς του παθόντα και στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο στη Νίκαια τον 46χρονο. Εκείνος όμως ειδοποίησε την Αστυνομία και συνελήφθησαν οι δύο από τους δράστες οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Στην δεύτερη περίπτωση, συμμορία Πακιστανών απήγαγε προχθές στο Ίλιον 28χρονο ομοεθνή τους με το πρόσχημα ότι θα του εύρισκαν δουλειά και ζητούσαν 4.000 ευρώ από την οικογένειά του για να τον αφήσουν ελεύθερο. Συμβιβάστηκαν τελικά στα 3.000 ευρώ και ορίστηκε ραντεβού για να παραλάβουν τα λύτρα στο Περιστέρι. Εκεί όμως φίλοι του απαχθέντος συνέλαβαν έναν 18χρονο από τους δράστες και τον παρέδωσαν στην Αστυνομία.

Ένας συνεργός του κατάφερε να ξεφύγει και επέστρεψε στο σπίτι που κρατούσαν τον απαχθέντα για να τον μεταφέρει αλλού αλλά εκείνος κατάφερε να του ξεφύγει και επέστρεψε στο σπίτι του. Λίγο αργότερα μετά από έρευνα συνελήφθη ένας ακόμη 23χρονος Πακιστανός ενώ αναζητείται ένας 28χρονος ομοεθνής τους. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νέο δόγμα από την ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατία

Αναδιάρθρωση του ανενεργού σήμερα δικτύου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών

Βαθύτατο προβληματισμό προκαλεί στις διωκτικές αρχές και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το ενδεχόμενο ενός νέου, μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικού χτυπήματος, το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα γραφεία στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι αργά τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι νέοι (μετά τις πρόσφατες κρίσεις) επικεφαλής Ασφάλειας και Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής καθώς και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις και το πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας.

Πηγές της «Κ» ανέφεραν ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής νέου δόγματος για την αντιμετώπιση της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα», της «Σέχτας Επαναστατών» αλλά και των ομάδων που κινούνται στον χώρο της λεγόμενης «χαμηλής» τρομοκρατίας. Δόγμα το οποίο θα στηριχθεί στην αναδιάρθρωση του ανενεργού, τα τελευταία χρόνια, δικτύου συλλογής πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. «Είναι αδύνατον να διαθέσουμε δυνάμεις για τη φύλαξη κάθε πιθανού στόχου. Θα ρίξουμε επομένως το βάρος στην προσπάθεια συλλογής πληροφοριών. Στόχος είναι να διεισδύσουμε στους κόλπους των ομάδων αυτών, να γνωρίσουμε πρόσωπα και πράγματα. Φεύγουμε από τον πόλεμο χαρακωμάτων και στο εξής θα επιχειρούμε χειρουργικές επεμβάσεις», δήλωνε στην «Κ» υψηλή πολιτική πηγή.

Αλλαγές εκ βάθρων

Η τοποθέτηση στη θέση του διοικητή Ασφαλείας του κ. Γιάννη Δικόπουλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε στον Γ΄ κλάδο της ΕΥΠ και των κ. Γιάννη Ραχωβίτσα, με μακρά θητεία στη Δίωξη Ναρκωτικών και Γρηγόρη Μπαλάκου στις θέσεις των επικεφαλής της ΓΑΔΑ ερμηνεύονται ως προσπάθεια για εκ βάθρων αναδιάρθρωση του πλέον κρίσιμου τομέα του Σώματος, αυτού της συλλογής, αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφοριών. Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και στην πολυσυζητημένη πλέον αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας και την επανασύσταση του τμήματος πληροφοριών, η κατάργηση του οποίου (επί υπουργίας Β. Πολύδωρα) είχε, όπως αποδείχθηκε, καταστροφικά αποτελέσματα. Πλην του νέου διοικητή της ΔΑΕΕΒ κ. Δημήτρη Χωριανόπουλου, κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας αναμένεται να διαδραματίσουν οι κ. Φώτης Παπαγεωργίου στο τμήμα της συλλογής πληροφοριών και Γιάννης Φραγκίσκος στο τμήμα επιχειρήσεων.

Η φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση αξιολογώντας συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνες ελληνικών κυρίως όμως ευρωπαϊκών υπηρεσιών Ασφαλείας σχετικά με την ταυτότητα των ατόμων που κρύβονται πίσω από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και τη «Σέχτα Επαναστατών» αλλά και τη δύναμη πυρός που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν.

Σύγχρονο οπλοστάσιο

Εκτιμήσεις υπηρεσιών σχετικά με τον «Επαναστατικό Αγώνα» κάνουν λόγο για «σύγχρονη τεχνογνωσία και αποτελεσματικό οπλισμό που καθιστά τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας παντελώς άχρηστα και αναποτελεσματικά». Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη υπόθεση στα γραφεία της τράπεζας Citibank στην Κηφισιά, για την οποία οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για έργο του «Επαναστατικού Αγώνα», μολονότι δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Οπως επισήμαναν, η πιθανή έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά Ι.Χ. θα προκαλούσε απρόβλεπτης έκτασης καταστροφές και θα έθετε σε βέβαιο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Κύρια πηγή προέλευσης του οπλισμού του «Επαναστατικού Αγώνα» θεωρείται η γειτονική Αλβανία, παρότι συνεκτιμώνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μέρος του οπλοστασίου της οργάνωσης είναι πιθανόν να προέρχεται ακόμα και από τρομοκρατικά δίκτυα χωρών της Μέσης Ανατολής, τα οποία φιλοδοξούν να εξαγάγουν τρομοκρατική δράση στη Δύση και συγκεκριμένα την Ευρώπη. Από την εξέταση της ρουκέτας που χτύπησε το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας δίχως όμως να εκραγεί προέκυψε με απόλυτη βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι χώρα προέλευσης ήταν η γειτονική Αλβανία. Το ίδιο πιθανολογείται ότι ισχύει και για τα υπόλοιπα όπλα της οργάνωσης.

Η ταυτότητα των δραστών

Εκτιμήσεις διατυπώνονται και σχετικά με την ταυτότητα των ατόμων που συγκροτούν τις δύο πλέον δραστήριες οργανώσεις της «νέας» τρομοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση Ευρωπαίου γνώστη της ελληνικής τρομοκρατίας, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωνε ότι «είναι απίστευτο αλλά πρόκειται για ένα νέο έργο, με παλαιό θίασο. Εχουμε ουσιαστικά μια επανάληψη του φαινομένου Μπάαντερ - Μάινχοφ, όπου οι τρομοκράτες είναι λίγο - πολύ γνωστοί αλλά δεν έχουν έναν ικανό αντίπαλο ή διώκτη απέναντί τους».

Οι διωκτικές αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι διαθέτουν στοιχεία για ορισμένα από τα μέλη των οργανώσεων, ενώ οι ίδιες πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι από τους δράστες είναι άτομα που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για διάφορες υποθέσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «Επαναστατικός Αγώνας» και «Σέχτα Επαναστατών» αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαθέτουν όχι μόνο κοινές ρίζες αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ίδια μέλη. «Ενας ή και πιθανόν δύο από τους δράστες διαθέτουν μεγάλη τόλμη και επιχειρησιακή ικανότητα. Ο ένας μάλιστα απ' αυτούς φαίνεται να δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στη νέα οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» και προσπαθεί να εμφανιστεί μέσα από τις προκηρύξεις ως κοινωνικός αγωνιστής. Τρέφει βαθύ μίσος για κάθε έννοια κρατικής υπόστασης φθάνοντας στο σημείο να συμβολοποιεί ακόμα και τον Σορίν Ματέι», αναφέρει στην «Κ» έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι «γιάφκες» εκτός κατοικημένων περιοχών

Θεωρείται βέβαιο ότι οι οργανώσεις της αποκαλούμενης και «νέας» τρομοκρατίας μελέτησαν τα λάθη της πρώτης γενιάς τρομοκρατών (17Ν, ΕΛΑ) εξελίσσοντας τη δράση τους. Οι αρχές φέρεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες δεν διατηρούν «γιάφκες» σε μισθωμένους κλειστούς χώρους εντός του αστικού ιστού αλλά προφανώς εναποθέτουν τον οπλισμό και τα υλικά τους σε διάφορα σημεία εκτός κατοικημένων περιοχών, όπως για παράδειγμα δασικές ή βραχώδεις περιοχές. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από την αδυναμία της Αστυνομίας να ανακαλύψει γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο «Επαναστατικός Αγώνας» έχει «κινηματική λογική». Στοχεύει σε μεγάλου βεληνεκούς ενέργειες (ρουκέτα κατά Αμερικανικής Πρεσβείας, απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού στο υπ. Πολιτισμού, αποτυχημένη απόπειρα στη Citibank) με σκοπό ευρεία προβολή στα διεθνή ΜΜΕ και την εξάπλωση του «κινήματος» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η «Σέχτα» αντίθετα, κρίνοντας από το περιεχόμενο των προκηρύξεων και την επιλογή των στόχων της, χαρακτηρίζεται λιγότερο πολιτική, πιο βίαιη, πιο τολμηρή και επιπόλαιη. Στοχεύει κυρίως στη δημιουργία εντυπώσεων στην εσωτερική κοινή γνώμη.

Του Γιαννη Σουλιωτη Kathimerini.gr

Σέχτα Παλαιοκώστα

Αποτελεί απίστευτο σενάριο που βλέπουμε μόνο στο σινεμά. Ομως, αυτοί που το διακινούν ισχυρίζονται ότι δεν αποτελεί αποκύημα κινηματογραφικής φαντασίας αλλά στημένη αστυνομική πρακτική, πίσω από την οποία κρύβεται ένας καλοκεντημένος ιστός αράχνης για να συλληφθεί ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας και οι Αρχές να οδηγηθούν στις παρυφές των «αγράμματων» τρομοκρατικών οργανώσεων που χτυπούν αλύπητα στόχους στην Αθήνα. Διφορούμενες πηγές από το μέγαρο της Αστυνομίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο το μονοπάτι στο οποίο κρύβεται ο «πεταλούδας» των ελληνικών φυλακών να οδηγεί σε ίχνη συγκεκριμένων πυρήνων από το «ένοπλο αντάρτικο πόλεων», που σκορπά τον τρόμο δίχως ιδεολογικό υπόβαθρο και επαναστατική πρακτική. Στην ίδια λογική κινείται και μία ακόμα πληροφορία που δένεται με το «σενάριο» αυτών που το διαρρέουν. Οι σωρηδόν ένοπλες και λυσσαλέες τυφλές επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων να σχετίζονται με το λεγόμενο «γκουβέρνο» των ελληνικών φυλακών που αποφάσισε, χρηματοδότησε και εξευτέλισε το διάτρητο σωφρονιστικό σύστημα φύλαξης των κρατουμένων με την απόδραση του Παλαιοκώστα αλλά και με την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Εχουν κάποια λογική οι πιο πάνω πληροφορίες στις οποίες οι Αρχές Ασφαλείας μπορούν να ακουμπήσουν ώστε να στηριχτούν συλλήψεις τρομοκρατών στο μέλλον ή αποτελούν συνηθισμένα τερτίπια των προπαγανδιστικών μηχανισμών τους κάθε φορά που οι έρευνες οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο; Και κατ’ επέκταση, ποια δόση αλήθειας μπορεί να έχει η «σίγουρη διαρροή» που παρουσιάζει την Αστυνομία να γνώριζε (για να μην πούμε να ενήργησε με εσκεμμένη πλημμέλεια) ώστε τα πρωτοπαλίκαρα του «νέου συνδικάτου», τα «διαμάντια» της επικίνδυνης φράξιας ενόπλων Παλαιοκώστας και Ριζάι να έκαναν ένα ακόμα εφήμερο εναέριο ταξίδι ελευθερίας πριν από το άδοξο τέλος τους μαζί με ττους υπόλοιπους συνεργάτες τους; Η ιστορία μοιάζει σίγουρα με την πλοκή της ταινίας «Ο πληροφοριοδότης». Μόνο που οι ταινίες ποτέ δεν μοιάζουν με την πραγματικότητα. Πάντως, εάν η Αστυνομία παρακολουθεί τους δύο σκληρούς ποινικούς, «τον ταμία» και τον «killer», και οδηγηθεί σε γιάφκα τρομοκρατών, το Οscar πρέπει να είναι ήδη έτοιμο για απονομή στην Κατεχάκη. Εάν όλα αυτά όμως αποτελούν «φληναφήματα», αποδεικνύουν την πλήρη απραξία της ΕΛ.ΑΣ. και τον κίνδυνο να χυθεί και άλλο αίμα αθώων.


Πρώτη ένδειξη

Οσοι στηρίζονται σε τέτοιες συλλογιστικές μιλούν για την πρώτη ένδειξη του «σεναρίου». Αξιωματικοί που μελετούν χρόνια το υλικό που αφήνουν πίσω τους οι τρομοκράτες (προκηρύξεις, κάλυκες από όπλα, τρόπος και χρόνος επίθεσης, επιχειρησιακός σχεδιασμός) κάνουν λόγο για τις τεράστιες διαφορές που παρουσιάζουν τα χτυπήματα του ΕΛΑ και της «17Ν» με τις τρομοεπιθέσεις της «Σέχτας Επαναστατών». Οι ίδιοι άνθρωποι βλέπουν στις προκηρύξεις της «Σέχτας» έλλειψη όχι μόνον ιδεολογικού υπόβαθρου επαναστατικής λογικής αλλά και απουσία στοιχειωδών γνώσεων συντακτικού και καλής χρήσης της ελληνικής γλώσσας, έστω κι αν ανέκαθεν τα «τσιτάτα» και οι αποστροφές των προκηρύξεων ακολουθούσαν σκληρή δημοτική με προσμείξεις παραφρασμένων φιλοσόφων και συγγραφέων. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν κατά τους ίδιους αναλυτές της τρομοκρατικής μεθοδολογίας τους: οι «τρομοκράτες» να είναι αλλοδαποί ή να είναι απλώς εκτελεστικά όργανα γράφοντας καθ’ υπαγόρευση σκληρών παραβατικών και ποινικών κρατουμένων λιβελλογραφήματα κατά της έννομης τάξης.


Δεύτερη ένδειξη

Στο μικροσκόπιο αξιωματούχων που ασχολούνται με την υπόθεση Παλαιοκώστα και τους διαύλους επαφής που μπορεί να τους οδηγήσουν στο άβατο των οπλοφόρων με τα καλάσνικοφ και τα MP5 βρίσκεται μια «προκήρυξη» μέσα από τις φυλακές που προοιωνίζεται με τον πιο εφιαλτικό τρόπο όλα όσα επακολούθησαν στους δρόμους της Αττικής. Το περίεργο και σίγουρα ύποπτο έγγραφο είχε σταλεί και στην «Espresso» τον περασμένο Ιανουάριο, που πήρε το ρίσκο και το δημοσίευσε και βεβαίως επαληθεύτηκε με όλα όσα ακολούθησαν. Ηταν η περιβόητη προκήρυξη αίματος που υπογραφόταν από μια «Επιτροπή κρατουμένων», την οποία είχαν στηλιτεύσει και καταδικάσει άλλοι κρατούμενοι από τις φυλακές θεωρώντας όλους όσοι τη συνέταξαν τρελούς και αιμοσταγείς. Σε αυτήν στήνονταν προγραφές και επικηρύσσονταν έναντι μεγάλων αμοιβών μέσα από τα κάγκελα πολιτικά πρόσωπα και ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί από κυνηγούς κεφαλών, αλλοδαπούς εκτελεστές που θα πληρώνονταν αδρά για να βγάλουν από τη μέση τα πέντε πρώτα πρόσωπα της έννομης τάξης που αποτελούσαν γι’ αυτούς «εγκληματική οργάνωση». Αποκαλυπτόταν το «κοινό ταμείο στήριξης», που άρχιζε από τα 40.000.000 ευρώ που υπήρχαν στα χέρια τους. Οι συντάκτες της ανατριχιαστικής προγραφής, που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί (ή τους ξέρουν οι Αρχές και εφαρμόζουν το σχέδιό τους;), απέστειλαν την ασύντακτη και με πολλά λάθη επιστολή τους (μία ακόμα σύμπτωση με τους σολοικισμούς της «Σέχτας»;) τρείς μέρες πριν από την απαγωγή Παναγόπουλου, στην οποία οι άγνωστοι ακόμα απαγωγείς (μεταξύ αυτών και ο πάντα ύποπτος Παλαιοκώστας) ζήτησαν και πήραν 30.000.000 ευρώ, όπως τουλάχιστον έγινε γνωστό από την Αστυνομία. Κάποιοι από τους εκφραστές του σεναρίου του «Πληροφοριοδότη» πιστεύουν ότι τα 40.000.000 του Κορυδαλλού προκύπτουν από τα 30.000.000 του Παναγόπουλου, τα 6.000.000 υπόλοιπο από τα λύτρα Μυλωνά που δεν βρέθηκαν και κάποια ακόμα «ψιλά» από ένοπλες ληστείες στην Αθήνα. Αλλωστε, ο «ταμίας» τώρα είναι έξω και βγήκε γιατί είναι πιο χρήσιμος έξω παρά μέσα.


Τρίτη ένδειξη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» της προηγούμενης Κυριακής. Η εφημερίδα επικαλέστηκε σοβαρές πληροφορίες από ενημερωμένες πηγές που παρουσίαζαν την ΕΥΠ να είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό την ΕΛ.ΑΣ. για επικείμενη και σχεδιαζόμενη απόδραση Παλαιοκώστα και κάποιου συγκρατούμενου του προφανώς από παρακολουθήσεις τηλεφώνων και ψιθύρους συναλλαγής και συνωμοσίας μέσα από τον Κορυδαλλό. Και παρά το γεγονός ότι η πληροφορία υπήρξε και ήταν στοιχειοθετημένη, το αρχηγείο αδράνησε. Αν δεν πιστέψουμε ότι στην Κατεχάκη κυβερνάει μια ομάδα μετρίων που θέλουν τους πάντες γύρω τους μέτριους, τότε κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει. Που δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι το αξύριστο κεφάλι του Παλαιοκώστα θα οδηγήσει στα καλυμμένα με μάσκες πρόσωπα των Σεχταριστών.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ



Η κατάθεση-σοκ του Νίκου Παλαιοκώστα μετά την πρώτη απόδραση (με ελικόπτερο) του μικρού αδελφού του Βασίλη
Ολα όσα είπε ο διάσημος ποινικός στην Αστυνομία όταν συνελήφθη (σε ενέδρα στη Λιβαδειά) τον Σεπτέμβριο του 2006: «Είχα να τον δω οκτώ χρόνια, ήμασταν ψυχραμένοι, έκανε βλακεία που έφυγε»

Μέσα σε τέσσερις πυκνογραμμένες σελίδες ενός δικαστικού εγγράφου, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύλληψή του σε έναν επαρχιακό δρόμο κοντά στον Παρνασσό (γεγονός που έδωσε τέλος στη ζωή του ως φυγάδα και τον ξανάστειλε στη φυλακή), ο Νίκος Παλαιοκώστας, o αδελφός του ιπτάμενου δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα, ξεσπάει.

Το ημερολόγιο δείχνει Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2006, όταν το «αγρίμι» με τη θρυλική φήμη, καθισμένο απέναντι σε έναν ανακριτικό υπάλληλο της ΓΑΔΑ, αποφασίζει να μιλήσει. Εχουν περάσει εννέα εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που πάνοπλοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν σε ενέδρα, λίγους μόλις μήνες από την πρώτη απόδραση του αδελφού του με ελικόπτερο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Μέσα στα κεντρικά της Ασφάλειας, με μεστό λόγο και χωρίς περιστροφές, ο γιος του πλανόδιου λαχειοπώλη από το Μοσχόφυτο Τρικάλων, ο οποίος έχοντας αξίες που διέφεραν από εκείνες των υπόλοιπων κακοποιών και πραγματοποιώντας μυθιστορηματικές αποδράσεις κατάφερε να γίνει θρύλος με φήμη παρόμοια του Ρομπέν των Δασών, δίνει τις δικές του απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που προκύπτουν από τα δεκαέξι χρόνια της ζωής του στην παρανομία.

Σε ένα έγγραφο-ντοκουμέντο που θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον τίτλο «Νίκος Παλαιοκώστας, διαρκώς κυνηγημένος» και φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η «Espresso της Κυριακής», ο 48χρονος άνδρας που ουδέποτε λέρωσε τα χέρια του με αίμα εξιστορεί τα πάντα για τις μέρες και τις νύχτες του ως δραπέτης, τη σχέση του με τον μικρό αδελφό του Βασίλη αλλά και τους λόγους που ακόμη και αν δεν τον συλλάμβαναν οι αστυνομικοί εκείνος αργά ή γρήγορα θα παραδιδόταν! Ετσι είχε αποφασίσει...


«Κοιμόμουν σε βουνά»


«Είμαι φυγάς δεκαέξι χρόνια. Εχω αποδράσει δύο φορές, μία φορά από τις φυλακές Τρικάλων και άλλη μία από τον Κορυδαλλό. Στη φυλακή ήμουν για ληστείες και κλοπές. Η υπόλοιπη οικογένειά μου μένει στα Τρίκαλα, εκτός από τον αδελφό μου Βασίλη, που βρισκόταν στον Κορυδαλλό και απέδρασε με ελικόπτερο στις 4 Ιουνίου 2006» ήταν τα πρώτα λόγια του «αγριμιού». Οι πρώτες συστάσεις (αν και μάλλον αχρείαστες) έχουν γίνει και στη συνέχεια της εξιστόρησης ο Νίκος καταφέρνει να εξηγήσει για ποιον λόγο απέκτησε το προσωνύμιο «λήσταρχος των ορέων».

Ερωτώμενος από τον αστυνομικό πού κρυβόταν όλα αυτά τα χρόνια, με απόλυτη ηρεμία απαντά: «Σε διάφορα μέρη. Δεν είχα κάτι το συγκεκριμένο. Από την Κεντρική Μακεδονία έως την Πελοπόννησο». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι έμενε σπάνια σε κάποιο σπίτι, καθώς, όπως είπε, τις περισσότερες φορές προτιμούσε να κοιμάται στα βουνά, με σκοπό να μειώνει -προφανώς- τις πιθανότητες εντοπισμού του! Είπε ακόμη ότι έκανε πραγματική πλάκα στις Αρχές, καθώς χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια ταξίδευε συχνά και στο εξωτερικό!

Ωστόσο, ο Νίκος Παλαιοκώστας αποφεύγει να πει το παραμικρό για το αν υπήρξε ποτέ πρωταγωνιστής κάποιας ιστορίας από τις πολλές που έχουν ακουστεί και κινούνται πάνω σε μια λεπτή γραμμή που χωρίζει τον μύθο από την αλήθεια, σχετικά με τη βοήθεια που λέγεται ότι έχει προσφέρει κατά καιρούς σε φτωχούς κατοίκους των περιοχών όπου δρούσε. «Είναι λογικό, δεν θέλει να μιλάει πολύ για τον εαυτό του και το τι έχει αλλά και το τι δεν έχει κάνει» σχολιάζει στην «Espresso της Κυριακής» πρόσωπο που έχει κάνει πολλή παρέα μαζί του.


«Είχαμε κόψει επαφές»

Απεναντίας, ο διάσημος ποινικός δεν είναι φειδωλός στις αναφορές στον αδελφό του Βασίλη, που τώρα πια τον ψάχνει όλη η Αστυνομία. Μάλιστα, αυτά που είπε βγάζουν και... ειδήσεις, καθώς αποδεικνύουν ότι όλα όσα κατά καιρούς γράφονταν για «αγαπημένα αδέλφια που έχουν κοινή δράση» δεν ήταν απολύτως ακριβή. Δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια είχε συναντήσει τον Βασίλη μία φορά, καθώς οι σχέσεις τους είχαν ψυχραθεί. «Τελευταία φορά συναντηθήκαμε πριν από οκτώ χρόνια, μάλλον στη Θεσσαλία, αν θυμάμαι καλά. Από τότε δεν τον ξαναείδα».

- Αστυνομικός: «Γιατί έχετε τόσα πολλά χρόνια να συναντηθείτε;».
- Παλαιοκώστας: «Γιατί μετά από έναν χρόνο περίπου τον έπιασαν και μπήκε φυλακή. Αλλά είχε συμβεί και κάτι προσωπικό μεταξύ μας και είχαμε κόψει τις επαφές» λέει και προσθέτει ότι η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ήταν λίγο καιρό μετά τη σύλληψη του Βασίλη.

Παράλληλα, ο Νίκος, αφού πρώτα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πρώτη χολιγουντιανή απόδραση του αδελφού του και του Αλκέτ Ριζάι με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, καυτηριάζει την επιλογή του μικρού να αποδράσει. «Σε λίγα χρόνια θα αποφυλακιζόταν και γι' αυτό έμεινα με ανοιχτό το στόμα όταν έμαθα για τη μαλακία που έκανε να αποδράσει» είναι η ακριβής φράση που είπε στον ανακριτικό υπάλληλο, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθούσε να του εκμαιεύσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε.


«Ξέμεινα από χρήματα, είχα κουραστεί»

Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι ο αυθορμητισμός με τον οποίο ο Νίκος Παλαιοκώστας, στον επίλογο της μαρτυρικής κατάθεσης, επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα στο μυαλό του στριφογύριζε όλο και πιο έντονα η σκέψη να παραδοθεί, να εκτίσει την ποινή του και να απολαύσει μετά καθαρός την αγκαλιά της οικογένειάς του. «Από καιρό σκεφτόμουν να παραδοθώ. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι λόγοι ήταν ότι είχα οικονομικό πρόβλημα, δεν μπορούσα να βρω χρήματα και να καλύψω τα έξοδά μου. Επίσης, ήθελα να φέρω την οικογένειά μου από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Κουράστηκα τόσα χρόνια να ζω κυνηγημένος. Αλλο τίποτε δεν έχω να σας πω».

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ www.espressonews.gr

Μπαράζ εμπρηστικών ενεργειών στην Αθήνα(08/03/09)

Τρεις σοβαρές εμπρηστικές ενέργειες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα μετά τα μεσάνυχτα, στην Αθήνα.

Η σοβαρότερη πυρκαγιά ξέσπασε στις 12.10 στο κατάστημα «Spider», στη διασταύρωση των οδών Ηλιουπόλεως-Εθνικής Αντιστάσεως, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από την Πυροσβεστική υπηρεσία και την Αστυνομία, άγνωστοι δράστες πιθανότατα έσπασαν τη τζαμαρία και έριξαν εύφλεκτο υγρό στο ισόγειο του 2όροφου καταστήματος, στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, η οποία γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Στο έργο της κατάσβεσης, πριν από λίγη ώρα, έπαιρναν μέρος ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα με τη φωτιά στη Δάφνη, εκδηλώθηκε παρόμοια εμπρηστική ενέργεια στα γραφεία του ΟΑΕΔ Καλλιθέας, στη διασταύρωση των οδών Δημοσθένους και Ματζαγριωτάκη. Η φωτιά αυτή σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική υπηρεσία.

Λίγο αργότερα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά στα Γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας των Αγίων Αναργύρων, η οποία όμως σβήστηκε αμέσως, πριν να φθάσουν στο σημείο τα πυροσβεστικά οχήματα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτιά στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στην Θεσσαλονίκη

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 άνδρες.

Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ