Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Η κρυφή απαγωγή της κυρίας εφοπλιστή

Ευτυχή κατάληξη είχε η εφιαλτική περιπέτεια της 73χρονης συντρόφου του εφοπλιστή Αριστείδη Θεοδωρίδη, που έπεσε θύμα απαγωγής το πρωί της περασμένης Παρασκευής κοντά στο σπίτι της, στο Παλαιό Φάληρο.

Επειτα από οκτώ ημέρες αγωνίας και αφού οι απαγωγείς πήραν 1,8 εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα, άφησαν ελεύθερη την Ευανθία Φραγκογιώργη λίγα λεπτά μετά τις 11.00 το βράδυ της Πέμπτης έξω από τα ΕΛΤΑ της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στον Κεραμεικό.

Αμέσως, η γυναίκα κατευθύνθηκε προς το περίπτερο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και τηλεφώνησε στον εφοπλιστή, ο οποίος έφτασε λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο με το αυτοκίνητό του και την παρέλαβε.

Το θρίλερ της νέας απαγωγής, που σημειώθηκε προτού ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ξεκίνησε το πρωί της 19ης Ιουνίου, όταν η 73χρονη γυναίκα έφυγε με το αυτοκίνητό της και τον Αιγύπτιο οδηγό της από το σπίτι όπου μένει με τον εφοπλιστή, στην οδό Κρόνου στο Παλαιό Φάληρο, για να πάει όπως συνήθιζε για το καθημερινό της μπάνιο στη Βουλιαγμένη.

Λίγα λεπτά όμως αργότερα, όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε σε κόκκινο φανάρι, ένα άλλο Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα σταμάτησε από πίσω, ο συνοδηγός κατέβηκε και με αστραπιαίες κινήσεις μπήκε στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου της κυρίας Φραγκογιώργη.

Με την απειλή όπλου ανάγκασε την 73χρονη να σκύψει το κεφάλι, ενώ «συμβούλευσε» τον οδηγό να μην κοιτάξει καθόλου προς το μέρος του και να ακολουθήσει το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν ο συνεργός του.

Σε μικρή απόσταση εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο της Ευανθίας Φραγκογιώργη και ανάγκασαν την ίδια και τον οδηγό της να μπουν στο άλλο αυτοκίνητο. Επειτα αφού τους φόρεσαν κουκούλες, ανέπτυξαν ταχύτητα και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι δράστες τηλεφώνησαν στον 78χρονο εφοπλιστή και απαίτησαν 5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους. Μάλιστα ο απαγωγέας, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα σκληρός στα λόγια του, προειδοποίησε τον Αριστείδη Θεοδωρίδη ότι αν διέρρεε το παραμικρό στις εφημερίδες ή στην τηλεόραση ή αν ανακατευόταν η αστυνομία στις διαπραγματεύσεις, θα του την έστελνε πίσω σε «κομμάτια».

Παρ’ όλα αυτά, ο 78χρονος ενημέρωσε την αστυνομία, ενώ προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα να υπάρξουν διαρροές, φρόντισε να βγάλει ανάλογη εισαγγελική εντολή.

Το βράδυ της Παρασκευής, ως ένδειξη καλής θέλησης, οι απαγωγείς απελευθέρωσαν τον Αιγύπτιο οδηγό στην περιοχή της Νίκαιας.
Ο ίδιος στην κατάθεσή του ανέφερε στους αστυνομικούς ότι οι δράστες που μιλούσαν σπαστά ελληνικά έδειχναν ιδιαίτερα άγριοι, ενώ του είπαν να μεταφέρει στον εφοπλιστή ότι αν τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία τους, τότε η σύντροφός του δεν θα πάθαινε το παραμικρό.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας οι απαγωγείς τηλεφώνησαν πέντε φορές στον εφοπλιστή, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τούς ζήτησε χρόνο προκειμένου να μπορέσει να μαζέψει τα χρήματα και έκανε ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις.

Από τα 5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ζητήσει αρχικά, οι δράστες κατέβασαν στη συνέχεια το ποσό στα 3 εκατομμύρια ευρώ και τελικά συμφώνησαν στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Μόλις ο εφοπλιστής συγκέντρωσε τα χρήματα, ζήτησε από τους απαγωγείς να μιλήσει με τη σύντροφό του προκειμένου να διαπιστώσει αν ήταν καλά προτού παραδώσει τα λύτρα. Οι απαγωγείς συμφώνησαν και έβαλαν στον εφοπλιστή να ακούσει ηχογραφημένο μήνυμα της 73χρονης.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε η πρώτη «πρόβα» για την παράδοση των λύτρων. Ο 78χρονος με τον Αιγύπτιο οδηγό ξεκίνησαν με το αυτοκίνητο και λαμβάνοντας συνεχώς τηλεφωνικές οδηγίες, πήγαιναν για πολλή ώρα από το ένα σημείο στο άλλο, μέχρι που τους είπαν ότι μετάνιωσαν και ξαναγύρισαν πίσω άπρακτοι.

Στη συνέχεια η αγωνία κορυφώθηκε, καθώς οι δράστες δεν επικοινώνησαν την Τρίτη, αλλά ούτε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έγινε το τηλεφώνημα που όλοι περίμεναν: οι απαγωγείς είπαν στον εφοπλιστή να αφήσει το σάκο με τα χρήματα στο Σχιστό, κοντά σε σκουπιδότοπο, και στη συνέχεια να φύγει και να περιμένει την απελευθέρωση της 73χρονης.

Τα χρήματα αφέθηκαν στη 01.00 ξημερώματα της Πέμπτης και η γυναίκα αφέθηκε τελικά ελεύθερη αρκετές ώρες αργότερα, επιστρέφοντας σώα και αβλαβής στο σπίτι της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, χθες το μεσημέρι, ο εφοπλιστής Αριστείδης Θεοδωρίδης και η σύντροφός του Ευανθία Φραγκογιώργη, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Παναγιώτη Δοροβίτσα, ευχαριστούν δημόσια την Ελληνική Αστυνομία, τα ΜΜΕ για τη διακριτικότητα με την οποία χειρίστηκαν την υπόθεση και όλους τους συγγενείς και φίλους που στάθηκαν στο πλευρό τους.

Ο Αρης Θεοδωρίδης είναι από τους πιο γνωστούς και παλαιούς εφοπλιστές της χώρας. Αρχισε την καριέρα του δίπλα στον Σταύρο Νιάρχο και είκοσι πέντε χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με έδρα τον Πειραιά.


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ, ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
εσπρεσο