Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Ολα πια συγκλίνουν σε αυτό στο οποίο από την πρώτη στιγμή, μετά την απόδρασή του από τον Κορυδαλλό με την υπερ-πτήση του ελικοπτέρου, σκέφτονταν οι μουρτζούφληδες και συνοφρυωμένοι αυτές τις μέρες αξιωματικοί της Ασφάλειας, που λες και τους έχει καταραστεί κάποιος αόρατος δαίμονας να μη σταυρώνουν εντυπωσιακή επιχειρησιακή επιτυχία.

«Είναι θρασύτατος. Παλαιοκώστας ελεύθερος και με λεφτά σημαίνει μεγάλο κόλπο» έλεγαν από την πρώτη μέρα της απόδρασης, από την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009, όσοι ξέρουν και έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν τη βουνίσια και ορεξάτη ικανότητά του να σκέφτεται σαν αλεπού και να κινείται σαν ζαρκάδι. Μόνο που δεν ήταν σίγουροι ότι θα είναι κι ένας δολοφόνος μαζί του: ο αδίστακτος Αλβανός Αλκέτ Ριζάι. Το κατάλαβαν τις πρώτες μέρες παρακολούθησης. Τώρα, τη Μεγάλη Εβδομάδα της ΕΛ.ΑΣ., το σώμα των αξιωματικών που ευθύνεται για την γκάφα ολκής γνωρίζει καλά ότι εκτός από τα πατριωτικά φραστικά πυροτεχνήματα «λόγοι τιμής» και κάτι άλλα αναχρονιστικά κουραφέξαλα, πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουν τα επόμενα χτυπήματα του δραπέτη Παλαιοκώστα. Ενα επιπλέον ερώτημα ταυτόχρονα παραμένει: Τι ετοίμαζε ο φυγάς του Κορυδαλλού στη μεζονέτα του Αλεποχωρίου; Παρέα μ’ ένα γρήγορο πιστόλι και μια γυναίκα που οδηγεί σαν παλαβή μέσα στα ρέματα και στους επαρχιακούς αχαρτογράφητους χωματόδρομους;

Στο παραλιακό κρησφύγετο του λαϊκού συνοικισμού που σε ενάμιση μήνα θα κατακλυζόταν από παραθεριστές όλων των φυλών (ίσως αυτό που περίμενε η ετοιμοπόλεμη συμμορία για να χαθεί στο καλοκαιρινό πλήθος των λουομένων), η αστυνομία παρουσία εισαγγελέα ενημερώνει με το σταγονόμετρο ότι έχει βρει μεταξύ άλλων μάσκες και άλλα σύνεργα μεταμφίεσης (μουστάκια, γένια, περούκες, πιθανόν εξαρτήματα μακιγιάζ).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν βρεθεί δύο κινητάά τηλέφωνα με κάρτες καρτοκινητής τηλεφωνίας, μία επιπλέον κουκούλα και τρία ζεύγη πλαστογραφημένων πινακίδων, πλαστές άδειες κυκλοφορίας καθώς κι ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο έξω από το σπίτι. Οπλα και λεφτά δεν υπήρχαν. Κάποιες άλλες πηγές μιλούν και για σημειώσεις. Ολα τα ευρήματα παραπέμπουν στην προοπτική ενός χτυπήματος που ετοιμαζόταν να γίνει προς τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ομάδα Ριζάι - Παλαιοκώστα έχει «καβατζάρει» γύρω στα 2.000.000 με 3.000.000 ευρώ από την απαγωγή Μυλωνά, που δεν έχουν βρεθεί, και άλλα τόσα που λογικά κάπου είναι καταχωνιασμένα, διαφαίνεται η πιθανότητα να σχεδίαζαν ενέργεια που μπορεί να μην ήταν ληστεία τράπεζας, αφού τα λεφτά δεν λείπουν από τη συμμορία. Τότε, απαγωγή; Πολύ πιθανόν. Και πιο πιθανό ακόμα να είχαν «σημαδέψει» το στόχο και να τον παρακολουθούσαν, εάν το σενάριο μπορεί να ευσταθεί. Κάποιοι αξιωματικοί, που το μυαλό τους τέτοιες μέρες δεν είναι θολωμένο από την απογοήτευση της αποτυχίας και εξακολουθεί να δουλεύει, αναρωτιούνται: Γιατί οι ποινικοί φυγάδες κινούνταν στην περιοχή του Αλεποχωρίου; Καταλήγουν σε τρία τινά:

- Το μέρος τους διευκόλυνε για πιθανή διαφυγή προς Πελοπόννησο αλλά και Στερεά Ελλάδα.

- Εχουν στην περιοχή κι άλλες έτοιμες κρύπτες από παραβατικούς που τους συνδράμουν και οι οποίοι παίρνουν εντολές από έγκλειστους σκληρούς μαφιόζους που εδώ και χρόνια τα μονοπάτια της Κορινθίας είναι δεύτερα σπίτια τους.

- Ο εν δυνάμει στόχος διατηρεί εξοχικό σε παραθαλάσσια περιοχή: Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Ακράτα, Μέγαρα, Κινέτα. Και προς όλα τα γραφικά χωριά και συνοικισμούς δεξιά του εθνικού δρόμου που φτάνει μέχρι το Αίγιο.

Υπάρχει, βέβαια, ακόμη ένα ενδεχόμενο. Το επόμενο χτύπημα να μην ήταν μια απαγωγή, αλλά κάτι πιο «χοντρό». Και αυτό το μεγάλο κόλπο απασχολεί τώρα την αστυνομία. Γιατί το Αλεποχώρι; Ερώτημα που θα επικρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη όσο η «αλεπού» και ο «κίλερ» αναπνέουν αέρα ελευθερίας.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ



Σούλα: Η (ξανθιά) «Λάρα Κροφτ» της παρέας που κυκλοφορεί για απόκρυψη με τη μαμά της

Στην … κλασική συνταγή, που από συστάσεως αστυνομικής έρευνας βρίσκει απήχηση στη γαλλική φράση «serce la femme», επενδύει η αστυνομία για να ξαναβρεί τα εξαφανισμένα ίχνη του Βασίλη Παλαιοκώστα, όπως και του Αλκέτ Ριζάι.

Στην προκειμένη περίπτωση, των άπιαστων φαντομάδων, το γυναικείο άρωμα το φορά μια κοπέλα περίπου 35 χρόνων, η οποία παρά τη σχετικά μικρή ηλικία της έχει προλάβει να παντρευτεί, να γίνει μητέρα δύο παιδιών, να χωρίσει και να συνδεθεί ερωτικά με τον Αλκέτ Ριζάι. Ως γνήσια σύντροφός του, το κορίτσι του Αλκέτ (που δεν ήταν μαζί του στην πρώτη κινηματογραφική απόδραση) έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες να αρπάζει και να πετά με ελικόπτερα, να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά, να νοικιάζει κρησφύγετα και να παίζει φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στο... ριμέικ της δεύτερης απόδρασης από τον Κορυδαλλό.

Η Ασπασία ή Σούλα, όπως είναι το χαϊδευτικό της, ή «Αλεξάνδροβα», όπως δήλωσε στην εταιρεία εκμίσθωσης ελικοπτέρων, ή... Λάρα Κροφτ, όπως την αποκάλεσαν (ως προς τη δράση της), είναι από το Περιστέρι και κουβαλά μαζί της, για στάχτη στα μάτια, την ηλικιωμένη μητέρα της με την οποία διέμενε, έχοντας φυσικά μαζί τους Παλαιοκώστα - Ριζάι.

Η ξανθιά θελκτική Σούλα, το ελληνικό αντίγραφο της μούσας του Κουέντιν Ταραντίνο στο «Kill Bill», της Ούμα Θέρμαν δηλαδή, έχει «αγκαλιάσει» και -όσο οι συνθήκες και οι συγκυρίες της το επιτρέπουν- φροντίζει να κρατά μακριά από την αστυνομία το διάσημο παράνομο δίδυμο.

Η Σούλα ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που προσέγγισαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας μετά τη φυγή με το ελικόπτερο, για να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το πού ενδεχομένως είχαν καταφύγει οι δραπέτες. Αυτή δεν δίστασε να πει ότι είναι παράφορα ερωτευμένη με τον Αλκέτ και ότι δεν επρόκειτο να τους πει τίποτα.

Τις προηγούμενες από την απόδραση ημέρες έδινε καθημερινά το «παρών» στην αίθουσα των δικαστηρίων του Πειραιά, όπου δικαζόταν μεταξύ άλλων ο σύντροφός της και ο Παλαιοκώστας. Παρ’ ότι μετά τη διαφυγή τους και το νέο έπος… «Air Παλαιοκώστας» μπήκε στο στόχαστρο της στενής αστυνομικής παρακολούθησης, κατάφερε να ξεφύγει της προσοχής και έκτοτε αναζητείται κι αυτή.

Απ’ ό,τι φαίνεται, στο «κόλπο γκρόσο» ήταν και η μητέρα της, με την οποία ζούσαν όλοι μαζί στη γιάφκα του Αλεποχωρίου, δεδομένου ότι αμέσως μετά την απόδραση και την προσπάθεια να δημιουργηθεί κάποιο άλλοθι, έκανε δήλωση εξαφάνισης της κόρης της στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, με την υποσημείωση πως έχει να δώσει σημάδι ζωής μία ολόκληρη εβδομάδα.

Οπως επίσης εικάζεται, όταν ο Παλαιοκώστας ξέφυγε τη Μεγάλη Δευτέρα από το μπλόκο της Ασφάλειας, επικοινώνησε στο κινητό με τον Ριζάι και εκείνος «φόρτωσε» σε άγνωστης μάρκας και χρώματος αυτοκίνητο τα απαιτούμενα, επιβίβασε τη Σούλα και τη μητέρα της και αναχώρησαν για άλλη βάση προσωρινής εγκατάστασης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΡΑΣ



Σχεδίασαν «ντου» στο κρησφύγετο, αλλά ο φαντομάς τους ξεγέλασε πάλι
Οι λάθος εκτιμήσεις ενός αξιωματικού έφεραν το νέο φιάσκο στο Αλεποχώρι

Οχι μόνο τον Βασίλη Παλαιοκώστα αλλά και τον Αλκέτ Ριζάι, την ξανθιά φίλη του και ακόμη ένα άτομο έχασαν μέσα από τα χέρια τους οι αστυνομικοί στην επιχείρηση-φιάσκο το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας στο Αλεποχώρι. Οπως ανέφεραν στην «Espresso» αξιόπιστες αστυνομικές πηγές, στο κρησφύγετο του διαβόητου κακοποιού το ίδιο βράδυ βρίσκονταν ο Αλβανός συνεργός του και το ζευγάρι που τους βοήθησε να αποδράσουν με το ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας θεώρησαν σίγουρο ότι είχαν στο χέρι τον Παλαιοκώστα, καθώς εδώ και ένα μήνα γνώριζαν ότι κινείται στην ευρύτερη περιοχή και είχαν έρθει σε οπτική επαφή μαζί του πολλές φορές. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ήξεραν ότι κρύβονται στη μεζονέτα ο Παλαιοκώστας και η παρέα του. Τον παρακολουθούσαν, όπως ανέφερε αστυνομική πηγή, μήπως εντοπίσουν και άλλο κρησφύγετο, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ετσι το πιο πιθανό σενάριο, όπως το ανέλυσε αξιωματούχος του υπουργείου στην «Espresso», είναι ο αξιωματικός της Ασφάλειας να πήρε μόνος του την απόφαση για να καρπωθεί την επιτυχία να συλλάβουν τον 43χρονο φαντομά. Με τα κλειδιά που είχε από το σπίτι-κρησφύγετο μαζί του, υπολόγιζε να μπουν και να συλλάβουν και την υπόλοιπη ομάδα. Σε περίπτωση που δεν ήταν μέσα ο Ριζάι τη στιγμή της επιχείρησης, θα του έστηναν ενέδρα μέσα στη μεζονέτα και όταν θα άνοιγε την πόρτα, θα τον ακινητοποιούσαν.

Τα σχέδια επί χάρτου όμως, όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος, απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα... Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το κλιμάκιο των αστυνομικών είχε εντοπίσει νωρίτερα το τζιπ του Παλαιοκώστα, αλλά τον έχασαν από τα μάτια τους και περίμεναν να επιστρέψει στο σπίτι. Σε απόσταση λίγων μέτρων είχαν αναπτυχθεί δυνάμεις της Ασφάλειας Αττικής, που αποτελούνταν από πέντε συμβατικά αυτοκίνητα και δεκαπέντε αστυνομικούς -και όχι από δύο οχήματα και έξι αστυνομικούς όπως διαρρέει από την αστυνομία- και περίμεναν με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Οταν εμφανίστηκε το πολυτελές τζιπ, ένα όχημα του έκλεισε το δρόμο και οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω του. Από πίσω ακολουθούσαν άλλα δύο αυτοκίνητα της Ασφάλειας και δύο ταξί μισθωμένα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραπλάνησε τους αστυνομικούς και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αρχικά σήκωσε τα χέρια ψηλά δίνοντας την εντύπωση ότι παραδόθηκε. Ο πανέξυπνος κακοποιός αντέδρασε αστραπιαία κατεβάζοντας τις ασφάλειες και κλειδώνοντας τις πόρτες. Οι αστυνομικοί με τα κοντάκια των όπλων προσπάθησαν να σπάσουν τα τζάμια για να τον ακινητοποιήσουν. Ο Παλαιοκώστας ανέπτυξε ταχύτητα και παρέσυρε το αστυνομικό όχημα που του έκλεισε το δρόμο. Οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν. Γάζωσαν το τζιπ με πενήντα σφαίρες. Τρία από τα ελαστικά τρύπησαν, ο Παλαιοκώστας όμως κατάφερε να μπει σε χωματόδρομο, να εγκαταλείψει το όχημα και να βρει καταφύγιο στο δάσος.

Οπως διαπιστώθηκε την επόμενη ημέρα από τις πατημασιές που άφησε, πήγε μέχρι ένα σημείο του λόφου και στη συνέχεια κατέβηκε στον κεντρικό δρόμο. Οπως εκτιμούν έμπειροι αξιωματικοί της αστυνομίας, πιθανότατα τηλεφώνησε στους συνεργούς του που ήταν στη μεζονέτα για την παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και αυτοί εγκατέλειψαν άρον-άρον το χώρο, πέρασαν από το σημείο όπου βρισκόταν και τον πήραν με άλλο τζιπ που είχε η επικίνδυνη συμμορία. Πάντως δεν αποκλείουν και το γεγονός να επέστρεψε πεζή ο Παλαιοκώστας στο σπίτι και να πήρε με την παρέα του τα χρήματα που είχε από την απαγωγή Μυλωνά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΣ


«Οι νέοι γείτονες ήταν... αόρατοι»

Σε ρυθμούς... Παλαιοκώστα ζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι κάτοικοι στο Αλεποχώρι. Από το απόγευμα της Τρίτης (όταν και γνωστοποιήθηκε ότι η εξοχική μεζονέτα ήταν το νέο κρησφύγετο του νούμερο ένα Ελληνα δραπέτη), το θέμα μονοπωλεί όλες τις συζητήσεις. «Και να τον είχαμε δει, πολύ δύσκολα θα τον αναγνωρίζαμε. Ακόμη πιο δύσκολα θα τον δίναμε στην αστυνομία» ακούσαμε να λένε οι περίοικοι προχωρώντας στους γύρω δρόμους από το διώροφο σπίτι. Ακόμη και ο πλέον κοντινός γείτονας της κατοικίας επί της οδού Αλκυονίδων, ο κατασκευαστής Τάσος Μαυροειδής, «ζορίζει» τη μνήμη του για να θυμηθεί κάποια ύποπτη κίνηση ή έστω τη φιγούρα της νεαρής ενοικιάστριας. «Γνωρίζαμε όντως ότι το σπίτι είχε ενοικιαστεί, αλλά δεν ξέραμε σε ποιους. Το μόνο που βλέπαμε συχνά παρκαρισμένο απέξω ήταν ένα μπλε Golf. Μάλιστα, μου είχε κάνει εντύπωση ότι οι νέοι γείτονες ήταν “αόρατοι” και σκεφτόμουν τις επόμενες μέρες να πάω και να τους συστηθώ» είπε στην «Εspresso».

Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι από τους κατοίκους στο Αλεποχώρι που ισχυρίζονται ότι είχαν δει τη νέα ενοικιάστρια του διώροφου. Ενας από αυτούς είναι ο κ. Βασίλης, ιδιοκτήτης περιπτέρου που βρίσκεται ακριβώς στη διασταύρωση που οδηγεί στα Μέγαρα και την Αθήνα. «Είχε έρθει τρεις με τέσσερις φορές και συνήθως έπαιρνε τσιγάρα κι εφημερίδες. Πολλές εφημερίδες, μιλάμε για τέσσερις με πέντε κάθε φορά» μας είπε και συνέχισε: «Πότε ερχόταν με ένα μαύρο τζιπ, πότε με ένα άλλο επιβατικό αυτοκίνητο, αλλά πάντα μόνη τη». Σύμφωνα μάλιστα με την περιγραφή του κ. Βασίλη, επρόκειτο για ένα γλυκύτατο κορίτσι. «Ευγενικό και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη». Αλλοι πάλι από τους κατοίκους λένε ότι η εν λόγω κοπέλα είχε θεαθεί να κυκλοφορεί μαζί με έναν άνδρα, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν αν επρόκειτο για τον Παλαιοκώστα, τον Ριζάι η κάποιον τρίτο.

Οι κάτοικοι του μικρού οικισμού πάντως δηλώνουν πως δεν εκπλήσσονται από την επιλογή Παλαιοκώστα να εγκατασταθεί στην περιοχή τους. Μας υπενθυμίζουν ότι παλαιότερα το ίδιο είχε πράξει και ο Βαγγέλης Ρωχάμης τονίζοντας ότι το Αλεποχώρι πληροί όλες τις προϋποθέσεις της «τέλειας κρυψώνας» καθώς έχει δρόμους που οδηγούν σε Αθήνα, Λουτράκι και Κόρινθο και πολλά δάση τριγύρω. «Σε αυτά προσθέστε και την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης της περιοχής» συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Μπάμπης Βλαχάκης.


«Πέσαμε από τα σύννεφα» λένε οι ιδιοκτήτες του σπιτιού

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν μπορούσαν να φανταστούν ο Γιώργος και η Ανδριάνα Καστάνη ότι όταν πριν από ένα μήνα έδιναν το κλειδί του εξοχικού τους σπιτιού στη νέα γυναίκα που τους συστήθηκε ως Ελένη Φωτιάδη θα έμπλεκαν ακούσια στην υπόθεση Παλαιοκώστα. «Πραγματικά, μέχρι και την τελευταία στιγμή που μας ειδοποίησαν οι αστυνομικοί, πιστεύαμε ότι επρόκειτο για λάθος» λένε στην «Εspresso» o πρώην δήμαρχος Μεγάρων και η σύζυγός του. Το ημερολόγιο «σημάδευε» την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2008 όταν το τηλέφωνο της Ανδριάνας χτύπησε. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν, όπως λέει, μια ευγενική γυναίκα που τη ρωτούσε για το σπίτι στο Αλεποχώρι, το οποίο είχαν βάλει ήδη σε εφημερίδα αγγελιών προς ενοικίαση. «Συστήθηκε ως Ελένη Φωτιάδη. Μου είπε ότι μένει στον Πειραιά, ότι πρόσφατα είχε παντρευτεί, ήταν έγκυος και ήθελε ένα σπίτι για να πηγαίνει με τον άνδρα της το καλοκαίρι. Μου ζήτησε μάλιστα την ίδια μέρα να πάμε να δούμε το σπίτι, αλλά εγώ δεν μπορούσα κι έτσι πήγε μόνη της. Οδηγούσε απ’ ό,τι θυμάμαι ένα Ford Focus ασημί. Γυρνώντας μου είπε ότι της άρεσε πολύ, επειδή ήταν μονοκατοικία και πολύ κοντά στη θάλασσα». Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ιδιοκτήτριας του ακινήτου, η «Ελένη», στις 15 Μαρτίου 2008, πήρε τα κλειδιά στο χέρι κι εγκαταστάθηκε στο εξοχικό. «Μας έδωσε τα χρήματα για ένα χρόνο, ωστόσο δεν είχαμε καταλήξει για πόσο καιρό ακριβώς θα έμενε. Τα συμβόλαια θα τα κάναμε μετά το Πάσχα» υποστηρίζει η κυρία Καστάνη και περιγράφει τη γυναίκα ως ένα κοριτσάκι της διπλανής πόρτας, γύρω στα 28 με 30, με καστανό χρώμα μαλλιών, αδύνατη κι ευγενέστατη. «Από τη στιγμή που μπήκε μέσα στο σπίτι την είδα μία φορά ακόμη, λίγες μέρες αργότερα, να σφουγγαρίζει και να πλένει το μπαλκόνι» κατέληξε.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ
ΦΩΤ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ

espressonews.gr