Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Μπαμ με τη μαφία των ψυχρών πιστολάδων!

Στην Ιταλία δημοσιογράφοι και αστυνομικοί που έχουν ασχοληθεί με πάνω από 2.000 δολοφονίες της ναπολιτάνικης μαφίας, της λεγόμενης Καμόρα, αλλά και με τη σισιλιάνικη μαφία στη νότια γη της ιταλικής χερσονήσου, έχουν ξεχωρίσει την αμαρτωλή δράση τους με τον τρόπο που σκοτώνουν και με τις φράσεις με τις οποίες προστάζουν τις δολοφονίες. Από το Σάββατο το μεσημέρι λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εδώ στην Ελλάδα, η κοινή γνώμη εμβρόντητη πληροφορήθηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι η ντόπια μαφία (όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των διωκτικών αρχών), αποτελούμενη προς το παρόν μόνο από εγχώριους πιστολάδες, πρόγραφε και διέταζε συμβόλαια θανάτου από τις υποτίθεται φυλακές υψίστης ασφαλείας, τα οποία εκτελούσαν κατεβάζοντας τον αντίχειρα και πατώντας τη σκανδάλη του σιδερικού τους πρωτοπαλίκαρα που διαπλέκονταν με παράγοντες της οικονομικής ζωής, εργολάβους δημοσίων έργων και επιχειρηματίες. Οσα έχει ανακοινώσει προς το παρόν η αστυνομία ούτε στα πιο ευφάνταστα σενάρια μαφιόζικων ταινιών δεν συναντώνται. Υπάρχει όμως και η συνέχεια. Που για όσους γνωρίζουν λέγεται ότι κρύβει μεγαλύτερες εκπλήξεις από τις τωρινές.


Η απαγωγή

Για την απαγωγή του 74χρονου Περικλή Παναγόπουλου οι αρχές έχουν σταμπάρει, όπως ανακοινώνουν, μέχρι στιγμής, δέκα ή ένδεκα άτομα. Ολους τους συλληφθέντες πλην των Βασίλη Στεφανάκου, Κωνσταντίνο Ανδρέου, Ντεγιάν Ιβάνοφ, Σκαφτούρο Ιωάννη, Σοιλέδη Παναγιώτη (ο οποίος διαφεύγει), τους θεωρούν οι αρχές είτε ως έχοντες φυσική συμμετοχή στην απαγωγή είτε ως συμμετέχοντες περιφερειακά. Από αυτά που ανακοινώνονται, ο Παναγιώτης Βλαστός θεωρείται εγκέφαλος στην απαγωγή. Ο οργανωτής, ο άνθρωπος που ήταν «το μυαλό». Ο Απόστολος Πετράκης (λέει η αστυνομία) ήταν ο Κρητικός με την ντοπιολαλιά, που όμως κάποιες πηγές ενημμερώνουν ότι η φωνή του δεν ταυτίστηκε επακριβώς με τη μαγνητοφωνημένη φωνή του διαπραγματευτή για τα λύτρα, με τα γνωστά ιδιώματα της «κυρά Κατερίνας».

Ο Τρομπούκης προβάλλεται ότι είναι ο άνθρωπος που πήρε από τους απαγωγείς 15 εκατομμύρια ευρώ για να τα «ξεπλύνει», δίνοντας ένα 30% με 40% μίζα σε αυτόν που θα έκανε τη δουλειά, που θα τελείωνε την υπόθεση. Τους σάκους με τα λεφτά λέγεται ότι πήγαν στο γραφείο του Τρομπούκη, στη μάντρα που διατηρούσε στον Ασπρόπυργο, οι Αριστομένης Κλεφτογιάννης και Γιώργος Κατσαγιάννης. Μάλιστα ένας από τους συνεργάτες του Τρομπούκη, ο Κωνσταντίνος Θώδης, που φέρεται να συμμετείχε στην ιστορία, λένε ότι είπε στους αστυνομικούς στην προανάκριση: «Γυάλισε το μάτι μου όταν είδα τους σάκους με τα λεφτά». Στη συμμορία των δέκα φέρεται να συμμετείχαν οι Μανώλης Σκαρλάτος και Γιάννης Θεοδωράκης. Ο Σκαρλάτος λέγεται ότι συμμετείχε με τον Θεοδωράκη στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στο Τυμπάκι της Κρήτης και οι δυο τους μαζί με τον Βλαστό είχαν κάνει τα «κονέ» στις φυλακές Αλικαρνασσού. Η γυναίκα του Βλαστού φέρεται σαν η μαγείρισσα στην απαγωγή και διερευνάται και η συμμετοχή της ως περιφερειακό μέλος στη σπείρα.


Αίμα, βόμβες και εκβιασμοί

Η υπόθεση της εξιχνίασης της απαγωγής Παναγόπουλου όμως όλα δείχνουν ότι «βγήκε» από ένα άλλο αιματηρό άγριο περιστατικό στο οποίο φέρεται να συμμετείχε μέσα από τις φυλακές ένας παλιός γνώριμος των αρχών. Ο ποινικός και μεγάλο όνομα στη νύχτα και στις εκβιάσεις Γιάννης Σκαφτούρος, που «φιλοξενείται» στις φυλακές των Διαβατών. Σύμφωνα με στοιχεία, ο Σκαφτούρος διέταξε να εκτελεστεί ο επιχειρηματίας με περίεργες οικονομικές δοσοληψίες Γιώργος Γούσιος σε καφετέρια της Πεντέλης στις 12 Σεπτεμβρίου του 2008. Ο ισοβίτης φέρεται να πήρε από καρτοκινητό το θύμα, να τον παραπλάνησε, τον έβγαλε από το μαγαζί και κρανοφόρος που καραδοκούσε απ’ έξω τον έστειλε στον άλλο κόσμο. Από κείνο το τηλέφωνο λέγεται ότι η Ασφάλεια έμαθε πολλά.
Αποπειράθηκαν επίσης να τοποθετήσουν βόμβα και να τινάξουν στον αέρα επιχειρηματία στην Αρτα. Οι αστυνομικοί απέτρεψαν την έκρηξη και συνέλαβαν έναν Σέρβο, τον Ιβάν ή Μπόμπαν Ιβάνοφ, και έναν ακόμα, τον Αντρόβ. Στη συνέχεια η ντόπια μαφία προπαρασκεύασε (σχεδίαζε λέει η ασφάλεια):

- Να σκοτώσει τον γνωστό Μοχάμεντ που διατηρούσε δύο στριπτιζάδικα στη λεωφόρο Συγγρού. Ο Μοχάμεντ πήγε έντρομος στην Ασφάλεια και ανέφερε το περιστατικό. Η αστυνομία τον φυγάδευσε στη Γερμανία για να μείνει ασφαλής στον αδερφό του, αφού νωρίτερα φρόντιζε να του πάρει μια μεγάλη κατάθεση από την οποία φέρεται να προκύπτουν σημεία και τέρατα και να αναφέρονται ονόματα που καίνε πολλούς από το συνδικάτο.

- Να σκοτώσουν τον κρατούμενο και μέλος αντίπαλης συμμορίας Κώστα Ναστούλη με εκρηκτικά σε παγιδευμένο όχημα και ταυτόχρονη ενέδρα με χρήση Καλάσνικοφ (γνώριμο, όπως φαίνεται, όπλο των εκτελεστών που έχει χρησιμοποιηθεί και στη δολοφονία του Μπάμπη Λαζαρίδη). Η ενέδρα θα στηνόταν μόλις ο κακοποιός λάμβανε άδεια και έβγαινε από τις φυλακές Μαλανδρίνου.

- Να σκοτώσουν τον διευθυντή των φυλακών Τρικάλων και τον κοινωνικό λειτουργό επειδή δεν χορηγούσαν άδεια στο Παναγιώτη Βλαστό. Επίσης εξετάζεται εάν η συμμορία ενέχεται στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στις φυλακές της Κέρκυρας.

- Σχεδίαζαν επίσης τα ίδια άτομα να βγάλουν από τη μέση τρία μέλη αντίπαλης συμμορίας και είχαν εξυφάνει σχέδιο δολοφονίας εναντίον του προϊσταμένου του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, αστυνομικού υποδιευθυντή Σταύρου Σταυρόπουλου, επειδή τους είχε χωθεί στη μύτη λόγω της άτεγκτης δραστηριότητάς του στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

- Επίσης τα ίδια άτομα της ελληνικής καμόρα είχαν ετοιμάσει σχέδιο δολοφονίας του επιχειρηματία Φάνη Παπαδά, συζύγου της ηθοποιού Ειρήνης Βελημαχίτη, γνωστή από την υπόθεση με την απαγωγή της και τις νύχτες βασανιστηρίων που είχε υποστεί από άλλη συμμορία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκληματική ομάδα εξετάζεται εάν είχε συμμετοχή στη δολοφονία σε καφετέρια στο Γαλάτσι του επιχειρηματία Γιώργου Αναγνωστόπουλου, κουμπάρου του Τρομπούκη, ενώ έχει προβληματίσει μια σειρά συμπτώσεων που παρατηρούνται στις ενέργειες αυτές με την άγρια δολοφονία με Καλάσνικοφ του ιδιοκτήτη του κέντρου «Μούσες» Μπάμπη Λαζαρίδη.

- Τέλος, από την πρώτη ώρα από το μυαλό των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να φύγει η ιδέα κάποια από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να κινούνται ή να έχουν πλευρίσει ή να τους έχουν πλευρίσει άτομα που κινούνται στις παρυφές τρομοκρατικών φραξιών που δρουν στη χώρα, προμηθεύονται οπλισμό και αλληθωρίζουν σε ανάλογες αποσταθεροποιητικές ενέργειες κατά του καθεστώτος και εναντίον της αστυνομίας.


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ
Φωτ: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΙΘΦΟΥΛ


Ο Παναγιώτης Βλαστός και τα υπόλοιπα «μπουμπούκια» που κινούσαν τα νήματα

Μεγάλα ονόματα από το… πάνθεο του εγκλήματος αλλά και κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου αποτελούσαν τη συμμορία που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διέπραξε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου ή ενέχεται σε μια σειρά εγκληματικών πράξεων. Πρωταρχικό ρόλο στην απαγωγή φέρεται να έχει ο έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων 39χρονος Παναγιώτης Βλαστός, ενώ κομβικός θεωρείται ο ρόλος των δύο γυναικών της ηγετικής ομάδας της συμμορίας, καθώς αυτές φέρονται να ελέγχουν αν η εντολές εκτελούνταν πιστά από τα υπόλοιπα μέλη.

Ο άνθρωπος που, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, εμπνεύστηκε την απαγωγή με σκοπό τη χρηματοδότηση της συμμορίας, φέρεται να είναι ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός που με το βιογραφικό του στο χώρο του εγκλήματος μπορεί να φτιαχτεί... τόμος. Η ένταξή του στους κορυφαίους στην πυραμίδα των κακοποιών έγινε στις 29 Οκτωβρίου του 1994, όταν μαζί με τον αδελφό του Κώστα προκάλεσε μακελειό στο νυχτερινό κέντρο «College» στη λεωφόρο Καβάλας και σκότωσε τον Γεράσιμο Ναστούλη και τον Δημήτρη Σίνο. Για τις δύο δολοφονίες τα αδέρφια καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη, όμως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1998 πήραν άδεια, από την οποία δεν γύρισαν ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 Ιανουαρίου του 1998, οπότε έληγε η άδειά τους, τα δύο αδέλφια είχε πιαστεί ύστερα από καταδίωξη στην Ελευσίνα με αλεξίσφαιρο γιλέκο και πιστόλι, εντούτοις αφέθηκαν ελεύθεροι από τον εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών να γυρίσουν στον Κορυδαλλό μόνοι τους!

Δύο μήνες αργότερα στη λεωφόρο Θησέως, στην Καλλιθέα παραβίασαν με τη μοτοσικλέτα τους ερυθρό σηματοδότη και δεν δίστασαν να πυροβολήσουν τους αστυνομικούς που τους καταδίωξαν. Στη συμπλοκή σκοτώνεται ο Κώστα Βλαστός, ο Παναγιώτης διαφεύγει και τραυματίζονται δύο αστυνομικοί. Στις 16 Ιουνίου του ίδιου χρόνου ο Παναγιώτης Βλαστός συλλαμβάνεται μετά τον καφέ που ήπιε σε καφετέρια της Μητροπόλεως, στο Σύνταγμα. Στο μεταξύ, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1998 εκτελείται έξω από το σπίτι του στον Κόκκινο Μύλο και στο πλαίσιο της «βεντέτας» που υπήρχε με την οικογένεια Ναστούλη ο ενδιάμεσος αδελφός του Μάρκος και ο Παναγιώτης Βλαστός μένει ο μόνος ζωντανός. Παρά το βαρύ ποινικό μητρώο πήρε και πάλι άδεια από τις φυλακές το 2005. Στις 26 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου τραυμάτισε για εκφοβισμό ιδιοκτήτη έκθεσης μοτοσικλετών στην Κόρινθο και συνελήφθη ξανά, καθώς κατά την καταδίωξη έπεσε με τη μοτοσικλέτα του.


Ο ταμίας

Κορυφαίο στέλεχος της συμμορίας, που κατά τους αστυνομικούς δεν έχει άμεση σχέση με την απαγωγή Παναγόπουλου, φέρεται να είναι και ο Γιάννης Σκαφτούρος. Πρόκειται για τον άνθρωπο που θεωρείται ταμίας της συμμορίας του έγκλειστου Βασίλη Στεφανάκου, με τον οποίο είχε διαφύγει κατά τη διάρκεια της δίκης τους στις 14 Δεκεμβρίου του 2006 και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε αυτήν. Συνελήφθη στις 3 Σεπτεμβρίου του επόμενου χρόνου σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο και έκτοτε κρατείται. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο Στεφανάκος διηύθυνε το λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίων, άμεσος συνεργάτης του ήταν ο Αρης Λακιώτης που δολοφονήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2006 και κάτω από αυτούς τους δύο ακολουθούσε ο Γιάννης Σκαφτούρος. Παράλληλα φέρεται να είναι ο «διαμεσολαβητής» στην πρώτη απόδραση των Παλαιοκώστα - Ριζάι με ελικόπτερο, την οποία, σύμφωνα με το δικαστήριο, οργάνωσε ο Στεφανάκος. Με τον Βλαστό φέρεται να γνωρίστηκαν στις φυλακές Αλικαρνασσού.


«Αόρατος» αρχηγός


Ως «αόρατος» αρχηγός της συμμορίας φέρεται ο Βασίλης Στεφανάκος, παρ’ όλο που δεν εμπλέκεται άμεσα από τους αστυνομικούς στην απαγωγή. Θεωρείται «βαρόνος της νύχτας» και έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία Καλαποθαράκου και για λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου. Πρόσφατα καταδικάστηκε για την απόδραση με ελικόπτερο του Παλαιοκώστα.


Ο Κρητικός


Εντούτοις κορυφαίο ρόλο στην απαγωγή φέρεται να παίζει ο Απόστολος Πετράκης από την Επανομή Ρεθύμνου, συνιδιοκτήτης λέσχης στου Γκύζη, με νόμιμη άδεια οπλοφορίας και στο παρελθόν μέλος της ασφάλειας γιου γνωστού επιχειρηματία. Είναι εκείνος που μιλούσε κυρίως με την Κατερίνα Παναγόπουλου και «καρφώθηκε» από τη βαριά προφορά του. Ο ξενοδόχος Μανώλης Σκαρλάτος φέρεται ως υπαρχηγός των δραστών της απαγωγής, ενώ στο παρελθόν συμμετείχε σε ληστεία. Με τους Βλαστό και Θεοδωράκη γνωρίστηκε στην Αλικαρνασσό και ανέλαβε επικουρικά να ξεπλύνει μέρος των χρημάτων. Καρφώθηκε όμως από τον πολυτελή βίο του.


Οι δυο γυναίκες

Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος των γυναικών. Η συνομήλικη σύντροφος του Παναγιώτη Βλαστού, η Ιωάννα Χήρα, γνωρίστηκε μαζί του κατά τη διάρκεια της πρώτης απόδρασής του. Πιάστηκαν μαζί στις 16 Ιουνίου του 1998 και παραπέμφθηκε για υπόθαλψη εγκληματία, αφέθηκε όμως ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Εκτοτε δεν απασχόλησε τις διωκτικές αρχές, εκτός από κάποιες φήμες που την έφεραν να έχει ανάμειξη το 2001 σε αρπαγή. Κατά τους αστυνομικούς, η Χήρα στη νέα συμμορία είχε το ρόλο του συντονιστή και ήταν εκείνη που έλεγχε εάν εκτελούνταν οι εντολές του. Η Πολυτίμη Γεώργα, τέλος, η σύντροφος του Σκαφτούρου, δεν είχε άμεση σχέση με την απαγωγή, εάν και φέρεται να ήταν εκείνη που του ετοίμαζε τα ειδικά γεύματά του.



Η γυναίκα - μυστήριο που «κάρφωσε» τη συμμορία

Ξέρει πολλά και προστατεύεται από αστυνομικούς ως κόρη οφθαλμού

Μια γυναίκα φαίνεται ότι έμελε να παίξει και στην υπόθεση της απαγωγής του 74χρονου Περικλή Παναγόπουλου (όπως και σε άλλες παρόμοιες) πρωταγωνιστικό ρόλο στο να καταφέρουν να ξετυλίξουν οι αστυνομικοί το κουβάρι της, αφού όσα τους είπε έφταναν για να αρχίσουν να πιέζουν τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με συνέπεια να «σπάσουν» και να ομολογήσουν την εμπλοκή τους. Η μυστηριώδης αυτή γυναίκα, που φέρεται να προστατεύεται από τους αστυνομικούς ως κόρη οφθαλμού, δεν εντάσσεται ανάμεσα στους κατηγορουμένους, εντούτοις βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν από αυτούς και όπως έλεγαν χθες αξιωματικοί, είναι ένα κοινό άτομο που δεν διαφέρει από μια συνηθισμένη γυναίκα, όμως ξέρει πολλά. Είχε, όπως προκύπτει, το προνόμιο να μοιράζεται την ίδια κλίνη μαζί με άνθρωπο εμπλεκόμενο στην υπόθεση και έτσι έμαθε ένα μέρος της αλήθειας. Παρ’ ότι ο σύντροφός της λέγεται ότι δεν είχε άμεση συμμετοχή στην απαγωγή και τη φύλαξη του έγκλειστου εφοπλιστή, εντούτοις χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τους κακοποιούς.

Στο παρελθόν ο σύντροφος της γυναίκας είχε γνωρίσει μέλος του κεντρικού πυρήνα της συμμορίας και έκτοτε -ανά διαστήματα- πιεζόταν προκειμένου να κάνει ορισμένες εξυπηρετήσεις. Ετσι όταν τα μέλη της συμμορίας ήρθαν σε επαφή μαζί του και ζήτησαν να κάνει για λογαριασμό τους μια «δουλειά», εκείνος το εξομολογήθηκε στη σύντροφό του, με συνέπεια η τελευταία να έχει τύψεις για όσα γίνονταν. Τύψεις που έπαψαν να τη βασανίζουν όταν οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι της και μαζί με τον σύντροφό της οδηγήθηκαν για εξέταση. Εκεί αποκάλυψε τι ήξερε και βάσει της μαρτυρίας της αναγκάστηκε να ομολογήσει και ο σύντροφός της. Το ντόμινο της εξιχνίασης είχε μόλις ξεκινήσει...



Σε γιάφκα είχε μετατρέψει το σπίτι του ο Πετράκης

Σε γιάφκα κατά την αστυνομία είχε μετατραπεί το σπίτι του Απόστολου Πετράκη ή «Κρητικού», ενός εκ των συλληφθέντων στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, στην περιοχή της Γλυφάδας. Σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποίησαν την Παρασκευή κλιμάκια της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής, ο Πετράκης είχε καλά κρυμμένα μέσα στο διαμέρισμά του δύο όπλα τύπου Καλάσνικοφ, διόπτρες νυκτός, σφαίρες και πλούσιο εκρηκτικό υλικό. Τα όπλα εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί από τους πρωταγωνιστές κατά το παρελθόν και σε άλλες εγκληματικές ή αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προκύψει, τα συγκεκριμένα όπλα καθώς και όλα τα υλικά που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Γλυφάδας, επρόκειτο, πάντα κατά τις αστυνομικές έρευνες, να χρησιμοποιηθούν και για τη δολοφονία γνωστού κρατούμενου που κατηγορείται για σοβαρότατα αδικήματα.

Ο Απόστολος Πετράκης είχε νοικιάσει το διαμέρισμα του τρίτου ορόφου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως εδώ και εννέα μήνες, ενώ σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ήταν τυπικός όσον αφορά την πληρωμή του ενοικίου καθώς δεν ήθελε να έχει καμία οικονομική εκκρεμότητα. Στο κουδούνι τόσο της εισόδου όσο και του διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης είχε αναγράψει το όνομα Νίκος Πετράκης, καθώς ο «Κρητικός» του είχε συστηθεί ως Νίκος-Απόστολος Πετράκης.

Στο σπίτι της Γλυφάδας ο Πετράκης διέμενε τουλάχιστον πέντε ημέρες το μήνα, ενώ στο εσωτερικό του βρέθηκαν ρούχα και παπούτσια επώνυμων οίκων καθώς και ακριβές κολόνιες. Εντύπωση προκάλεσαν και οι φωτογραφίες που υπήρχαν μέσα στο σπίτι με τον Πετράκη εικονιζόμενο σε νυχτερινά μαγαζιά που επισκεπτόταν και διασκέδαζε συχνά με φίλους του.


ΘΑΝ. ΜΑΚ.


Συνήγορος του ο Κεχαγιόγλου

Συνήγορος υπεράσπισης του Απόστολου Πετράκη, αλλά και του Γιώργου Κατσαγάνη ανέλαβε ο γνωστός δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος μιλώντας χθες στην «Espresso» ανέφερε: «Με παρακάλεσαν να δηλώσω εκ μέρους τους ότι αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομες πράξεις και εν γένει δραστηριότητες σχετιζόμενες με την εκκρεμή δικογραφία». Και πρόσθεσε: «Θεωρούν δε ότι ποινικοποιούνται κοινωνικές σχέσεις και φιλίες που είχαν με άλλους συγκρατούμενούς τους σε αυτή την υπόθεση».

Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, «σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως επιπόλαιο να εκφράσω οποιαδήποτε γνώμη ή κρίση για τον απλούστατο λόγο ότι αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα λάβω πλήρες αντίγραφο της δικογραφίας».



Το υπερσύγχρονο σύστημα (αξίας 3.500.000 Ευρώ) κλειδί στην εξιχνίαση της μαφίας

Η εμπειρία των υπαλλήλων της ΕΥΠ στις παρακολουθήσεις, στη συλλογή των πληροφοριών και στο χειρισμό του υπερσύγχρονου συστήματος εντοπισμού και καταγραφής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ήταν το κρυφό ισχυρό χαρτί των διωκτικών αρχών για την εξιχνίαση της υπόθεσης της απαγωγής του 74χρονου εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Προσμετρήθηκε όμως και ένας ακόμα παράγοντας που φαίνεται τελικά ότι αποτέλεσε ισχυρό συνδετικό κρίκο μεταξύ του τμήματος παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Και αυτός είναι ο σημερινός διοικητής της Ασφάλειας, ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, πρώην επικεφαλής νευραλγικού τομέα της αντικατασκοπίας, που στις κρίσεις του προηγούμενου Μαρτίου προήχθη και μετατέθηκε στη ΓΑΔΑ.

Βάσει του νόμου 3649 του 2008, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν πια αρμοδιότητα για τη συλλογή πληροφοριών και για το οργανωμένο έγκλημα. Ετσι, ύστερα και από αίτημα των αστυνομικών αρχών και την ενημέρωση στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενεπλάκησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης από την αρχή της. Στην Αντιτρομοκρατική, ως γνωστόν, έχει στηθεί εδώ και μήνες ανάλογο σύστημα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, όμως λόγω της πολύπλοκης και εξειδικευμένης λειτουργίας του και της εκπαίδευσης που απαιτείται για να μπει σε επιχειρησιακή ενέργεια, η ηγεσία της αστυνομίας ζήτησε τη συμμετοχή της ΕΥΠ στις έρευνες. Γι’ αυτόν το λόγο ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο διοικητής της Ασφαλείας στις δηλώσεις τους ευχαρίστησαν την ΕΥΠ για την αγαστή συνεργασία.

Οι υπάλληλοι του 14ου ορόφου της Κατεχάκη ήταν εκείνοι που κατέγραψαν σε ψηφιακή μορφή τις συνομιλίες της Κατερίνας Παναγοπούλου με τους απαγωγείς και με την ειδική επεξεργασία του «προσανατολισμού σήματος» φέρεται να εντόπισαν ακόμα και τις περιοχές από όπου καλούσαν οι δράστες. Συνεργεία της ίδιας υπηρεσίας εξάλλου ανέλαβαν και την παρακολούθηση αρκετών υπόπτων, τους οποίους βιντεοσκοπούσαν και φωτογράφιζαν παράλληλα σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις τους. Ολα δε τα στοιχεία που συγκέντρωναν τα παρέδιδαν στον προϊστάμενό τους εισαγγελέα που με τη σειρά του τα έδινε στις αστυνομικές αρχές.
Ετσι οι αστυνομικοί μπόρεσαν να «χαρτογραφήσουν» τη δομή της οργάνωσης και παράλληλα να αποτρέψουν τα σχέδιά της. Μπλόκαραν τον Σέρβο «λουκουματζή» (ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών… λουκουμιών) Ιβάνοφ Νταγιάν που μαζί με συνεργό του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θα έβαζε βόμβα σε επιχειρηματία στην Αρτα. Φυγάδευσαν επίσης, κατά ομολογία της Ασφάλειας, Αραβα ιδιοκτήτη δύο στριπτιζάδικων στη λεωφόρο Συγγρού στον αδελφό του στη Γερμανία και ξεδιάλυναν τη δολοφονία 56χρονου επιχειρηματία έξω από ζαχαροπλαστείο στην Πεντέλη. Κυρίως όμως γνώριζαν τις συνομιλίες του «λεσχιάρχη» Απόστολου-Νίκου Πετράκη από την Επανομή της Κρήτης και του εκμισθωτή ομπρελοκαθισμάτων σε παραλία της Μεγαλονήσου Γιάννη Θώδη με τη σύζυγο του εφοπλιστή και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην απαγωγή.

Εκείνο πάντως που απασχολούσε περισσότερο τις αρχές ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα «ξεπλένονταν» τα 30 εκατομμύρια της απαγωγής. Από τις έρευνες της αστυνομίας μπορεί να μη βρέθηκαν τα χρήματα, εντούτοις, όπως λεγόταν, οι αστυνομικοί γνώριζαν τους «δρόμους» που ακολούθησαν και το πώς έφτασαν στον ιδιοκτήτη εταιρείας χωματουργικών έργων στον Ασπρόπυργο Γιώργο Τρομπούκη και τον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Κρήτη Μανώλη Σκαρλάτο. Με σκοπό λοιπόν να εντοπιστούν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία, υπάλληλοι της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών εδώ και μέρες ξεκίνησαν έρευνες στα λογιστικά τους.

Το μόνο που απομένει λοιπόν για να «δεθεί» ολοκληρωτικά η υπόθεση της απαγωγής είναι να βρεθεί το κρησφύγετο όπου κρατούσαν τον Περικλή Παναγόπουλο (φωτ.) και να εντοπιστεί σε αυτό δείγμα DNA των φυσικών δραστών, καθώς, όπως είναι γνωστό, δεν υπήρχαν αποτυπώματα των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τον εφοπλιστή.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, οι παρακολουθήσεις των καρτοκινητών τηλεφώνων αλλά και πιθανώς άλλων τηλεφώνων μέσα από σωφρονιστικά ιδρύματα είχαν σχηματίσει ένα μεγάλο ισοσκελές τρίγωνο για να αποκαλυφθεί η εγκληματική δράση της κατηγορούμενης ως μαφιόζικης συμμορίας και στις υποθέσεις των λεγόμενων συμβολαίων θανάτου. Η κορυφή φέρεται να ήταν ο Παναγιώτης Βλαστός. Ο έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων φέρεται να συνομιλούσε με τον Βασίλη Στεφανάκο στις φυλακές της Λάρισας, με τον Γιάννη Σκαφτούρο στα Διαβατά και με τον Πετράκη στα τηλέφωνα που αυτός είχε εκτός φυλακής. Επίσης η αστυνομία είναι πιθανόν να διαθέτει και συνομιλίες του Βλαστού με τον επιχειρηματία Γιώργο Τρομπούκη. Ολες αυτές οι πληροφορίες μένει να αποδειχτούν από τις λεπτομέρειες της ογκώδους δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από την Ασφάλεια Αττικής.


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

Από θύμα με συμβόλαιο θανάτου το 2003, τώρα κατηγορούμενος!

Το όνομα του 42χρονου κατηγορούμενου επιχειρηματία και εργολάβου δημόσιων έργων Γιώργου Τρομπούκη του Θεοφάνους ήρθε στο φως της δημοσιότητας το χάραμα της 16ης Δεκεμβρίου του 2003. Τότε τρεις Αλβανοί και μια γυναίκα ονόματι «Ρόζα» είχαν αναλάβει να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου εναντίον του, κατ’ εντολήν (όπως αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε αργότερα) ενός 35χρονου έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού, με φερόμενο ως ηθικό αυτουργό συνέταιρό του στο μαγαζί «Κάζα Λάιβ» που είχαν στη λεωφόρο Συγγρού, με πρώτο όνομα τον τραγουδιστή Βαλάντη.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2006 στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, οι εκτελεστές «για να μην κάνουν κανένα λάθος και “φάνε” κανέναν άλλον φουκαρά, λίγες μέρες ενωρίτερα είχαν πάει στο νυχτερινό κέντρο και ο συνέταιρος του Τρομπούκη τον υπέδειξε στους πιστολέρο. Τη διεύθυνση του θύματος “ξέρασε” στους επαγγελματίες φονιάδες ο ταμίας του μπουζουξίδικου, που ήταν κι αυτός στο κόλπο και ήταν τότε ένας από τους δώδεκα κατηγορουμένους».

Σε σκηνές από ταινία με Ιταλούς μαφιόζους παραπέμπει η κατάθεση του «μελλοθάνατου» τότε Τρομπούκη στην Ασφάλεια, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2006. Το θύμα αφηγείται ότι τον περίμεναν έξω από το σπίτι του χάραμα, εννιά μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2003. Ενας κοντός και εύσωμος τον πλησίασε και άρχισε να τον πυροβολεί κραυγάζοντας την ώρα που σκορπούσε τις σφαίρες πάνω στο κορμί του: «Π...η, θα σε σκοτώσω». Εκ των υστέρων, επιζήσας των τραυμάτων του, αναγνώρισε τον δράστη και τον υπέδειξε στους αστυνομικούς. Η δολοφονία του Τρομπούκη, όπως τουλάχιστον κατέθεσε ο ίδιος, θα κόστιζε 10.000 ευρώ, χρήματα που φέρεται να είχε δώσει ο πρώην συνέταιρός του.

Μία μέρα μετά την απόπειρα εναντίον του ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας μάς είχε μιλήσει - έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά νοσηλευόμενος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με χέρια και πόδια τρύπια από σφαίρες. «Πήγαν να με φάνε συγκεκριμένοι άνθρωποι, τους οποίους είχα γνωρίσει σε καφετέρια στο Γαλάτσι από τον πρώην συνέταιρο του Μπάμπη Λαζαρίδη στις “Μούσες”. Το κίνητρο ήταν ότι ήθελαν να με βγάλουν από τη μέση σε ένα μαγαζί στο οποίο είχα δώσει 40 εκατομμύρια». Ο Γιώργος Τρομπούκης τότε είχε κατονομάσει δύο ανθρώπους για την απόπειρα: έναν επιχειρηματία και έναν άνθρωπο της νύχτας. Στην αρχή ο Τρομπούκης είχε κατονομάσει τον μακαρίτη σήμερα Γιώργο Αυτιά, όμως στη συνέχεια μίλησε για λάθος και κατονόμασε ως πιστολέρο έναν Αλβανό.

Τι λέει ο δικηγόρος του

Δηλώσεις για τον πελάτη του Γιώργο Τρομπούκη, που φέρεται να εμπλέκεται στη συμμορία της απαγωγής Παναγόπουλου, έκανε στην «Espresso» o δικηγόρος Νικάκης Δημήτρης (από το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου). Ο κ. Νικάκης δήλωσε:
«Πρόκειται για μια δικογραφία που κατά το μεγαλύτερο μέρος της έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και κατά το σύνολό της, μεγάλη πολιτική σκοπιμότητα. Αυτό αποδεικνύεται όσον αφορά το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον διότι σε αυτήν αναφέρονται πραγματικά περιστατικά τα οποία δεν αξιοποιούνται ποινικώς. Γίνονται όμως εκμεταλλεύσιμα πολιτικώς. Και αυτό αποδεικνύεται με την εμφάνιση του υπουργού και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. στη ΓΑΔΑ για να δώσουν συγχαρητήρια στους αστυνομικούς. Η σχηματισθείσα δικογραφία κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι άκυρη και θα την προσβάλουμε ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης. Η υπόθεση, όσον αφορά το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και τους πελάτες μου κ.κ. Τρομπούκη και Θώδη, αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας των αστυνομικών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση».


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ


Οδηγήθηκαν δέκα στον εισαγγελέα

Με πλήθος βαρύτατων αδικημάτων του ποινικού κώδικα οδηγήθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι υπό καταρρακτώδη βροχή ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης δέκα από τους κατηγορούμενους του θεωρούμενου από την αστυνομία ως συνδικάτου του εγχώριου εγκλήματος. Οι υπόλοιποι πέντε που κατηγορούνται βρίσκονται έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι: Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή από κοινού στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ηθική αυτουργία στην απαγωγή, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, ηθική αυτουργία στις κλοπές, ηθική αυτουργία σε προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών, ανθρωποκτονία και ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες για τον καθένα από τους κατηγορούμενους αναμένεται να προσωποποιηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη ενώπιον του 26ου ανακριτή, όπου και θα οδηγηθούν αποσπασματικά.

Αμεση ήταν η παρέμβαση ενός εκ των κατηγορουμένων, του ισοβίτη Παναγιώτη Βλαστού, οποίος θεωρείται από την αστυνομία εγκέφαλος της απαγωγής του 72χρονου εφοπλιστή. Ο Βλαστός μιλώντας τηλεφωνικά στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, εξέφρασε την απορία του για όλα όσα του καταμαρτυρούν, ενώ δήλωσε άγνοια τόσο για την απαγωγή όσο και για τις δολοφονίες. Δηλώσεις στην «Espresso» έκανε και ο δικηγόρος της συντρόφου του Βλαστού Ιωάννας Χήρα, Φραγκίσκος Ραγκούσης.
Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για εμμονές ορισμένων τμημάτων της Ασφάλειας σε αυθαίρετες κατασκευές και ενοχοποιήσεις, παραδέχτηκε όμως ότι τα περισσότερα εκ των ενοχοποιητικών στοιχείων για τους κατηγορούμενους προέρχονται από μαγνητοσκοπήσεις και μαγνητοφωνήσεις. Γι’ αυτά τα στοιχεία άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο πελάτες του θα διερευνήσουν εάν έχουν σχέση με παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων. «Εκείνο που στοχεύουμε τώρα είναι να καταδείξουμε ακυρότητες, να καταδείξουμε εμπλοκές που δεν έχουν βάση και κάποιοι να αποφύγουν τις ταλαιπωρίες» κατέληξε ο συνήγορος των κατηγορουμένων Φραγκίσκος Ραγκούσης.

www.espressonews.gr

Αλήθεια τί γίνεται με τον Παλαιοκώστα και τον Ριτζάι που είναι και αυτή μέλη της συμμορίας μαζί με άλλους αλλοδαπούς γειτονικών χωρών καθώς και αρκετούς Έλληνες???

οι 16 αποκαλυφθηκαν οι υπόλοιποι 20-30?