Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ψάχνουν για "γνωστούς - άγνωστους" πίσω από τους ληστές

Σχέση των ληστών με τις βαριοπούλες, που χτύπησαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Δευτέρας, με μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Κατά πληροφορίες, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να συνδέουν ομάδα ατόμων της συγκεκριμένης ιδεολογίας με την προχθεσινή ληστεία. Ωστόσο, εκφράζονται κάποιες υπόνοιες που προκύπτουν από λογικούς συνειρμούς και ορισμένα δεδομένα της αστυνομικής έρευνας από τις ληστείες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι αρχές έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ορισμένες από τις ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να έχουν γίνει από άτομα που πρόσκεινται στο χώρο των «γνωστών άγνωστων». Κάτι ανάλογο έχει γίνει ήδη στην Αθήνα, όπου αντιεξουσιαστές έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε «απαλλοτριώσεις» τραπεζών. Στην Αθήνα, εξάλλου, έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα ληστειών σε τράπεζες με τη... μέθοδο της βαριοπούλας.

Στη Θεσσαλονίκη δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η ταύτιση μεταξύ αντιεξουσιαστών και ληστών τραπεζών. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για άλλες έκνομες ενέργειες. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η προφυλάκιση ενός συνεργού του Παλαιοκώστα για την απαγωγή Μυλωνά. Η συγκέντρωση συμπαράστασης από τους «γνωστούς-αγνώστους» που είχε γίνει με αφορμή τη σύλληψη του συνεργάτη του διαβόητου κακοποιού ήταν η πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ήταν μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου και είχε... βγει στην παρανομία.

Οι υπόνοιες των αστυνομικών για συμμετοχή αντιεξουσιαστών σε ληστείες τραπεζών ενισχύονται μετά τις συμβολικές επιθέσεις με βαριοπούλες, την περασμένη Παρασκευή, σε δύο τράπεζες στη Θεσσαλονίκη και τη ληστεία, το μεσημέρι της Δευτέρας, σε υποκατάστημα της Εθνικής. Κοινό χαρακτηριστικό και στις τρεις περιπτώσεις ήταν οι βαριοπούλες που έπεσαν με δύναμη στις τζαμαρίες των τραπεζών σπάζοντάς τις με πάταγο, ανοίγοντας σε μια περίπτωση το δρόμο για το χρηματοκιβώτιο.
ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ εσπρέσσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου