Βαθύτατο προβληματισμό προκαλεί στις διωκτικές αρχές και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το ενδεχόμενο ενός νέου, μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικού χτυπήματος, το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα γραφεία στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι αργά τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι νέοι (μετά τις πρόσφατες κρίσεις) επικεφαλής Ασφάλειας και Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής καθώς και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις και το πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας.
Πηγές της «Κ» ανέφεραν ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής νέου δόγματος για την αντιμετώπιση της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα», της «Σέχτας Επαναστατών» αλλά και των ομάδων που κινούνται στον χώρο της λεγόμενης «χαμηλής» τρομοκρατίας. Δόγμα το οποίο θα στηριχθεί στην αναδιάρθρωση του ανενεργού, τα τελευταία χρόνια, δικτύου συλλογής πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. «Είναι αδύνατον να διαθέσουμε δυνάμεις για τη φύλαξη κάθε πιθανού στόχου. Θα ρίξουμε επομένως το βάρος στην προσπάθεια συλλογής πληροφοριών. Στόχος είναι να διεισδύσουμε στους κόλπους των ομάδων αυτών, να γνωρίσουμε πρόσωπα και πράγματα. Φεύγουμε από τον πόλεμο χαρακωμάτων και στο εξής θα επιχειρούμε χειρουργικές επεμβάσεις», δήλωνε στην «Κ» υψηλή πολιτική πηγή.
Αλλαγές εκ βάθρων
Η τοποθέτηση στη θέση του διοικητή Ασφαλείας του κ. Γιάννη Δικόπουλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε στον Γ΄ κλάδο της ΕΥΠ και των κ. Γιάννη Ραχωβίτσα, με μακρά θητεία στη Δίωξη Ναρκωτικών και Γρηγόρη Μπαλάκου στις θέσεις των επικεφαλής της ΓΑΔΑ ερμηνεύονται ως προσπάθεια για εκ βάθρων αναδιάρθρωση του πλέον κρίσιμου τομέα του Σώματος, αυτού της συλλογής, αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφοριών. Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και στην πολυσυζητημένη πλέον αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας και την επανασύσταση του τμήματος πληροφοριών, η κατάργηση του οποίου (επί υπουργίας Β. Πολύδωρα) είχε, όπως αποδείχθηκε, καταστροφικά αποτελέσματα. Πλην του νέου διοικητή της ΔΑΕΕΒ κ. Δημήτρη Χωριανόπουλου, κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας αναμένεται να διαδραματίσουν οι κ. Φώτης Παπαγεωργίου στο τμήμα της συλλογής πληροφοριών και Γιάννης Φραγκίσκος στο τμήμα επιχειρήσεων.
Η φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση αξιολογώντας συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνες ελληνικών κυρίως όμως ευρωπαϊκών υπηρεσιών Ασφαλείας σχετικά με την ταυτότητα των ατόμων που κρύβονται πίσω από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και τη «Σέχτα Επαναστατών» αλλά και τη δύναμη πυρός που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν.
Σύγχρονο οπλοστάσιο
Εκτιμήσεις υπηρεσιών σχετικά με τον «Επαναστατικό Αγώνα» κάνουν λόγο για «σύγχρονη τεχνογνωσία και αποτελεσματικό οπλισμό που καθιστά τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας παντελώς άχρηστα και αναποτελεσματικά». Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη υπόθεση στα γραφεία της τράπεζας Citibank στην Κηφισιά, για την οποία οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για έργο του «Επαναστατικού Αγώνα», μολονότι δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Οπως επισήμαναν, η πιθανή έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά Ι.Χ. θα προκαλούσε απρόβλεπτης έκτασης καταστροφές και θα έθετε σε βέβαιο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Κύρια πηγή προέλευσης του οπλισμού του «Επαναστατικού Αγώνα» θεωρείται η γειτονική Αλβανία, παρότι συνεκτιμώνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μέρος του οπλοστασίου της οργάνωσης είναι πιθανόν να προέρχεται ακόμα και από τρομοκρατικά δίκτυα χωρών της Μέσης Ανατολής, τα οποία φιλοδοξούν να εξαγάγουν τρομοκρατική δράση στη Δύση και συγκεκριμένα την Ευρώπη. Από την εξέταση της ρουκέτας που χτύπησε το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας δίχως όμως να εκραγεί προέκυψε με απόλυτη βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι χώρα προέλευσης ήταν η γειτονική Αλβανία. Το ίδιο πιθανολογείται ότι ισχύει και για τα υπόλοιπα όπλα της οργάνωσης.
Η ταυτότητα των δραστών
Εκτιμήσεις διατυπώνονται και σχετικά με την ταυτότητα των ατόμων που συγκροτούν τις δύο πλέον δραστήριες οργανώσεις της «νέας» τρομοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση Ευρωπαίου γνώστη της ελληνικής τρομοκρατίας, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωνε ότι «είναι απίστευτο αλλά πρόκειται για ένα νέο έργο, με παλαιό θίασο. Εχουμε ουσιαστικά μια επανάληψη του φαινομένου Μπάαντερ - Μάινχοφ, όπου οι τρομοκράτες είναι λίγο - πολύ γνωστοί αλλά δεν έχουν έναν ικανό αντίπαλο ή διώκτη απέναντί τους».
Οι διωκτικές αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι διαθέτουν στοιχεία για ορισμένα από τα μέλη των οργανώσεων, ενώ οι ίδιες πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι από τους δράστες είναι άτομα που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για διάφορες υποθέσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «Επαναστατικός Αγώνας» και «Σέχτα Επαναστατών» αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαθέτουν όχι μόνο κοινές ρίζες αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ίδια μέλη. «Ενας ή και πιθανόν δύο από τους δράστες διαθέτουν μεγάλη τόλμη και επιχειρησιακή ικανότητα. Ο ένας μάλιστα απ' αυτούς φαίνεται να δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στη νέα οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» και προσπαθεί να εμφανιστεί μέσα από τις προκηρύξεις ως κοινωνικός αγωνιστής. Τρέφει βαθύ μίσος για κάθε έννοια κρατικής υπόστασης φθάνοντας στο σημείο να συμβολοποιεί ακόμα και τον Σορίν Ματέι», αναφέρει στην «Κ» έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Οι «γιάφκες» εκτός κατοικημένων περιοχών
Θεωρείται βέβαιο ότι οι οργανώσεις της αποκαλούμενης και «νέας» τρομοκρατίας μελέτησαν τα λάθη της πρώτης γενιάς τρομοκρατών (17Ν, ΕΛΑ) εξελίσσοντας τη δράση τους. Οι αρχές φέρεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες δεν διατηρούν «γιάφκες» σε μισθωμένους κλειστούς χώρους εντός του αστικού ιστού αλλά προφανώς εναποθέτουν τον οπλισμό και τα υλικά τους σε διάφορα σημεία εκτός κατοικημένων περιοχών, όπως για παράδειγμα δασικές ή βραχώδεις περιοχές. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από την αδυναμία της Αστυνομίας να ανακαλύψει γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο «Επαναστατικός Αγώνας» έχει «κινηματική λογική». Στοχεύει σε μεγάλου βεληνεκούς ενέργειες (ρουκέτα κατά Αμερικανικής Πρεσβείας, απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού στο υπ. Πολιτισμού, αποτυχημένη απόπειρα στη Citibank) με σκοπό ευρεία προβολή στα διεθνή ΜΜΕ και την εξάπλωση του «κινήματος» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η «Σέχτα» αντίθετα, κρίνοντας από το περιεχόμενο των προκηρύξεων και την επιλογή των στόχων της, χαρακτηρίζεται λιγότερο πολιτική, πιο βίαιη, πιο τολμηρή και επιπόλαιη. Στοχεύει κυρίως στη δημιουργία εντυπώσεων στην εσωτερική κοινή γνώμη.
Του Γιαννη Σουλιωτη Kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου