Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Αγρια συμμορία με αρχηγό αστυνομικό

Από την εποχή του 1958, όταν ο ταμίας της Εμποροπιστωτικής Τράπεζας Κλέων (Δημήτρης Χορν) έκλεψε ένα εκατομμύριο εκατόν μία χιλιάδες εκατόν μία και δέκα στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε» έχουν αλλάξει πολλά. Τότε ληστείες σε τράπεζες δεν γίνονταν και τα ταμεία τα ρήμαζαν καταχραστές υπάλληλοι, γραφιάδες που βούταγαν το ρευστό και έφευγαν για την Αμερική. Σήμερα τις ληστείες κάνουν ακόμα και υπεράνω υποψίας πολίτες, όπως αστυνομικοί. Εχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Αυτό όμως που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, που απασχολεί την ηγεσία της Ελληνικής αστυνομίας για την έκπτωση αξιών και την ηθική διάβρωση που έχει επέλθει ακόμα και μέσα στο ίδιο το αστυνομικό σώμα.

Σε έναν επίσης γραφιά υπαρχιφύλακα, από τους καλύτερους και πιο μελετηρούς υπαξιωματικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται ότι την ώρα που είχε το κεφάλι κάτω και διεκπεραίωνε υπηρεσιακά ζητήματα, στο μυαλό του άναβαν άλλα «λαμπάκια». Το πώς θα σχεδιάσει και θα οργανώσει την επόμενη ένοπλη ληστεία. Αλλωστε, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις, ήταν ο εγκέφαλος των ληστειών. Και όλοι οι εγκέφαλοι είναι συνήθως ήσυχοι και χαμηλών τόνων.

Ο νέος διευθυντής Ασφάλειας Αττικής Γιάννης Δικόπουλος, παλιά καραβάνα στα ναρκωτικά αλλά και μέχρι πρότινος επικεφαλής στο οργανωμένο έγκλημα και την αντικατασκοπία, δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να ανακοινώσει στους δημοσιογράφους -σε ειδική παρουσίαση στο 10ο όροφο της ΓΑΔΑ- ότι κάποιος από την οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. είχε γίνει χαμένο κορμί ξεπουλώντας για τα κλεμμένα εκατομμύρια τον όρκο που είχε δώσει και τη στολή που φορούσε για να προστατεύει τον πολίτη. Για την αστυνομία ο 41χρονος Σταύρος Χ. είναι πια ένα ξεγραμμένο κομμάτι της. Και θα ακολουθήσουν κι άλλοι διεφθαρμένοι και επίορκοι, που λέρωσαν και λερώνουν τα γαλόνια τους έχοντας περάσει στην απέναντι όχθη, της παρανομίας. Αυτές τουλάχιστον οι πληροφορίες έρχονται τόσο από τα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης όσο και από το γραφείο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα.

Γεννημένος το 1968, ο Σταύρος Χ., που κατάγεται από την Αμφισσα, παντρεύτηκε το 1992, σε ηλικία 24 ετών. Στην αστυνομία βρήκε απάγκιο τον Ιούλιο του 1994. Μπορεί από ένα πολιτικό ρουσφέτι, κάποια γνωριμία με βουλευτή του χωριού του, κάποιο «μέσον», όπως συμβαίνει συνήθως στα παιδιά της επαρχίας. Πρώτη υπηρεσία, στα ΜΑΤ. Ηταν η εποχή της τρίτης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε που τα κλομπ έπεφταν πάνω στις πλάτες των περήφανων γηρατειών. Το 1996 μετατίθεται στα επίσημα (προφανώς για να προστατεύει πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες) και από το 1997 μέχρι το 2000 υπηρετεί στην Κρατική Ασφάλεια, στην Κατεχάκη. Από το 2000 και μετά ο υπαρχιφύλακας ληστής ριζώνει στη Διεύθυνση Αλλοδαπών του τρίτου ορόφου του μεγάρου της Κατεχάκη.

Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά από πότε καρφώνεται στο μυαλό του η ιδέα να υλοποιήσει τη θεωρία του Μπρεχτ περί των τραπεζών που κλέβουν τον κόσμο. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο 41χρονος υπαρχιφύλακας δεν άντεχε το «αλέτρι» της καθημερινής βιοπάλης. Η 38χρονη σήμερα γυναίκα του, υπάλληλος σε συνεργείο καθαριότητας, αυτός μισθωτός των 1.000 ευρώ. Οταν έρχονται τα δύο παιδιά (ένα αγόρι που σήμερα είναι 13 ετών και άλλο ένα που πηγαίνει στο δημοτικό), ο «Σταυράκης» του Αλλοδαπών αρχίζει να ζορίζεται. Μένουν στο νοίκι, σε μια παλιά πολυκατοικία του υποβαθμισμένου κέντρου και τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Λένε ότι τα οικονομικά προβλήματα αρχίζουν να πνίγουν την τετραμελή οικογένεια. Και ο «Σταυράκης» σκύβει κι άλλο το κεφάλι. Αλλά με περίεργο τρόπο. Οχι όπως το σκύβουν οι καθημερινοί, έντιμοι πολίτες του μεροκάματου.

Δεν είναι γνωστό εάν τις νύχτες που τα παιδιά κοιμούνταν ο Σταύρος Χ. έβλεπε στο παλιό βίντεο του σπιτιού του σκηνές από τον Σον Κόνερι και τις ληστείες του αιώνα. Ομως το είχε πάρει απόφαση ότι για τον εαυτό του τα πράγματα από τη μέρα που οργάνωσε με την ετερόκλητη συμμορία του την πρώτη πετυχημένη μπάζα δεν θα ήταν τα ίδια. Να μετράει τα κέρματα στην τσέπη του και να μιζεριάζει, σαν όλους τους άλλους.

Ο Σταύρος Χ. συνελήφθη τη μέρα που γιόρταζε η γυναίκα του. Είχε καταπατήσει την 8η εντολή. «Ου κλέψεις». Είχε όμως ξεγελάσει και όλους τους ένστολους συναδέλφους του, στους οποίους έλεγε κάθε πρωί την πρώτη ψεύτικη «καλημέρα». Ισως στον Κορυδαλλό να αναθεωρήσει άποψη. Για τη βιοπάλη, την καθημερινότητα και τη μεγάλη ζωή…

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ



Πρώτος έμπαινε και τελευταίος έβγαινε στις ληστείες...

Εναν από τους κεντρικότερους ρόλους στη συμμορία των ληστών που από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τη σύλληψή τους είχαν «σηκώσει» από είκοσι πέντε τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς περισσότερα από 370.000 ευρώ και 5.000 δολάρια ΗΠΑ κατείχε ο υπαρχιφύλακας Σταύρος Χ., που υπηρετούσε σε διεύθυνση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 41χρονος αστυνομικός ήταν (όπως προέκυψε από τις έρευνες των συναδέλφων του στο τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας) ο πρώτος που έμπαινε και ο τελευταίος που έφευγε κατά τη διάρκεια των επιδρομών, ενώ σημαντική ήταν και συμβολή του στην προετοιμασία του εκάστοτε «χτυπήματος». Λόγω της πείρας του ως αστυνομικός, ήταν ένας από τους δράστες που εξέταζαν το σημείο όπου βρισκόταν ο «στόχος» της ληστείας, καθώς και εάν οι δρόμοι διαφυγής ήταν εύκολοι ή δύσκολοι.
Καθοριστική εξάλλου θεωρείται η συμμετοχή του στην οργάνωση της συμμορίας, κυρίως, στον τρόπο που μετακινούταν από το σημείο όπου συναντιόνταν τα μέλη της ώς την τράπεζα, αλλά και κατά την επιστροφή τους. Η μετακίνηση των ληστών γινόταν με το ταξί του μέλους της, ενώ το περιστοίχιζαν οι τρεις μοτοσικλέτες των υπολοίπων. Οι δυο πήγαιναν μπροστά από το ταξί, ώστε να «καθαρίζουν» τον δρόμο ή να ειδοποιούν τα υπόλοιπα μέλη για τυχόν εμπόδια, ενώ πίσω από το αυτοκίνητο ακολουθούσε η τρίτη μοτοσικλέτα, για να βεβαιώνεται ότι δεν ακολουθούνται από κανένα όχημα.

Ιδέα, δε, δική του λέγεται ότι ήταν τα μέλη της ομάδας που έμπαιναν στις τράπεζες να φοράνε καπέλα τζόκεϊ (απ’ όπου και ονομάστηκε η συμμορία από τους αστυνομικούς «οι ληστές με τα τζόκεϊ») και γυαλιά ηλίου, ώστε να μην εύκολη η αναγνώρισή τους από τις βιντεοταινίες των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης που υπήρχαν στους χώρους των ληστειών.

Σε αυτούς έμπαιναν αναλόγως δυο ή τρία άτομα τα οποία βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία, μέσω των κινητών τηλεφώνων τους και των συσκευών ασύρματων bluetooth, με τους τρεις μοτοσικλετιστές, που όση ώρα γινόταν η ληστεία βρίσκονταν έξω από την τράπεζα και φύλαγαν τσίλιες. Μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης οι ληστές έμπαιναν στο ταξί, οι υπόλοιποι ανέβαιναν στις μοτοσικλέτες και με τον ίδιο οργανωμένο τρόπο επέστρεφαν στα δύο κρησφύγετά τους (το ένα ήταν το σπίτι του ταξιτζή στη Νέα Χαλκηδόνα) και αφού μοιράζονταν τη «λεία» τους, εξαφανίζονταν.

Η σύλληψή τους εξάλλου ήταν αρκετά δύσκολη, αφού όλοι είχαν καθαρό ποινικό μητρώο και θεωρούνταν πολίτες υπεράνω υποψίας: ο ένας ήταν υδραυλικός, ο άλλος ηλεκτρολόγος και ο 35χρονος (που συνελήφθη στη Μύκονο, όπου πήγε για το Σαββατοκύριακο) ήταν τραπεζικός υπάλληλος και εργαζόταν στο τμήμα ηλεκτρονικών διατραπεζικών συναλλαγών τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας. Λευκό επίσης μητρώο είχε και ο μοναδικός αλλοδαπός, ένας 27χρονος Αλβανός, που καταζητείται.

Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε από τα συνολικά επτά μέλη της σπείρας πιάστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο κρησφύγετο της Ν. Χαλκηδόνας, μετά τη ληστεία που έκαναν στην Probank στο Π. Φάληρο, απ’ όπου άρπαξαν 21.415 ευρώ και 565 δολάρια ΗΠΑ. Με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους το πρωί της Τρίτης θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, που ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου