Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Μέτρα επιπέδου 6 για τη γρίπη Α στην Ελλάδα

Στο ανώτερο επίπεδο αυξήθηκαν τα μέτρα πρόληψης για τον ιό της νέας γρίπης. Συνολικά, δώδεκα τα κρούσματα στην Ελλάδα.
Μετά την αύξηση του επιπέδου
συναγερμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την κήρυξη πανδημίας για τον ιό της νέας γρίπης, ακολούθησε η ανάλογη αύξηση του επιπέδου στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ακόμα, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως αναβαθμίζεται το σχέδιο «Άρτεμις» με τα νέα δεδομένα.

Τα μέτρα για τη γρίπη

Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

- την αύξηση του αποθέματος σε αντιικά φάρμακα,

- την έναρξη λειτουργίας του κέντρου επαφής για θέματα πανδημίας γρίπης,

-τη διεύρυνση του κύκλου εγρήγορσης στα νοσοκομεία,

- τη δημιουργία 3ου εργαστηρίου για τη διάγνωση του ιού στην Αθήνα

- τη συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου «Άρτεμις».

Ο κ. Αβραμόπουλος φάνηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι τα κρούσματα - με εξαίρεση εκείνους, που είναι σε σοβαρότερη κατάσταση - θα νοσηλεύονται πλέον στο σπίτι τους με την προϋπόθεση, οι οικείοι τους να φορούν μάσκα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, τονίστηκε ότι όσοι ανεβάζουν πυρετό θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον προσωπικό τους ιατρό.

Τα κρούσματα από τη νέα γρίπη στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 12. Τα πέντε νέα αφορούν 37χρονο Καναδό, 33χρονη Ιταλίδα από το Κάνσας, 18χρονη Αμερικανίδα, 46χρονο Αμερικανό, επίσης από το Κάνσας, και 15χρονη από την Ουάσιγκτον.

Ως στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα μετάδοση της γρίπης (διασπορά) σε τοπικό επίπεδο. Όλα τα περιστατικά της νέας γρίπης καταγράφονται σε ανθρώπους, που επέστρεψαν από το εξωτερικό, κυρίως τη Μ. Βρετανία και την Αμερική. Παρόλα αυτά και η Ελλάδα υιοθετεί όλα τα αναγκαία μέτρα, που προβλέπει ο ΠΟΥ:

- Επιδημιολογική επιτήρηση και συνεχής ενημέρωση του κοινού.

- Διάγνωση της ασθένειας, όχι απαραίτητα με τεστ

- Κλείσιμο σχολείων εφόσον αυτό χρειαστεί.

Την ερχόμενη Δευτέρα, συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της Γρίπης. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και εκτίμησε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχει παρασκευαστεί το εμβόλιο για την άμεση προμήθεια του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει οι αναγκαίες διαδικασίες.

Στα 14 τα κρούσματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «σήμερα 12/06/09 ανιχνεύτηκαν δύο νέα περιστατικά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), σε άνδρα ηλικίας 22 ετών Αμερικανό Υπήκοο ο οποίος ήρθε από τη Λουϊζιάνα των Η.Π.Α. και σε 8 μηνών αγοράκι το οποίο ήρθε από την Νέα Υόρκη των Η.Π.Α.

Οι ασθενείς τελούν κάτω από ιατρικό έλεγχο και ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επιβεβαιώνεται ότι ο τελικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό μέχρι σήμερα, ανέρχεται σε 14, εκ των οποίων οι 8 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Σημειώνεται ότι και τα 14 περιστατικά είναι ξένοι υπήκοοι και Έλληνες οι οποίοι έχουν επιστρέψει από χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1)

Επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. όπως και όλος ο Τομέας Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν όλες τις περιπτώσεις.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου