Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ιχνη του φαντομά Παλαιοκώστα εντόπισε η ΕΛΑΣ

Νέα «ίχνη» του υπ’ αριθμόν 1 καταζητουμένου Βασίλη Παλαιοκώστα εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. πριν από έναν μήνα στην Κοζάνη. Τρία χρόνια μετά τη συμμετοχή του 48χρονου δραπέτη, ο οποίος έχει επικηρυχθεί με 1 εκατ. ευρώ, στη φονική έκρηξη βόμβας στο Μέγαρο της Κατεχάκη με θύμα τον Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και η καταδίωξή του έχει καταλήξει σε θρίλερ. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι
, αν και δεν δίνει κανένα δείγμα «παρουσίας», έχει βρει κατάλυμα πιθανόν στην Κεντρική Ελλάδα και διερευνούν την επόμενη κίνησή του με δεδομένο ότι διατηρεί συνεργασία και με οργανώσεις «αντάρτικου πόλης». Εύρημα-«κλειδί» είναι μια φωτογραφία από κλειστό κύκλωμα σε καφετέρια στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Εξετάζεται αν το άτομο που εικονίζεται είναι άγνωστος συνεργάτης του ή ο ίδιος ο Β. Παλαιοκώστας. Την έρευνα πραγματοποιεί η Αντιτρομοκρατική, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα.

Πριν από μερικές εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε ότι σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κοζάνη εντοπίστηκαν τουλάχιστον δύο χαρτονομίσματα των 200 ευρώ από τα προσημειωμένα των λύτρων (περίπου 10.800.000 ευρώ) της απαγωγής του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008. Τα χρήματα φέρεται να ανήκαν στο μερίδιο του Βασίλη Παλαιοκώστα, συνολικού ύψους σχεδόν 4 εκατ. ευρώ. Το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό διότι χαρτονομίσματα από αυτή την απαγωγή, και μάλιστα σημαντικής αξίας, είχαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Τον Φεβρουάριο είχαν εμφανιστεί ορισμένα των 50 ευρώ στο Ηράκλειο, στην Καβάλα και σε τράπεζα της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα, όμως θεωρούνται ότι προέρχονταν από «δεύτερο χέρι» συναλλαγών.

Ως σήμερα έχουν εντοπιστεί 1.300 χαρτονομίσματα από την απαγωγή Μυλωνά, αρκετά από τα οποία σε Βέροια, Θεσσαλονίκη, Χανιά αλλά και σε υποκατάστημα τράπεζας στην πλατεία Κλαυθμώνος την περίοδο 2008-2010. Η περίπτωση της Βέροιας είχε θεωρηθεί επίσης ιδιαίτερα σημαντική στην επιχείρηση εντοπισμού του Β. Παλαιοκώστα, καθώς προ δύο ετών είχαν βρεθεί σε αγροτικό συνεταιρισμό 319 χαρτονομίσματα από τα λύτρα. Από την έρευνα προέκυψε ότι είχαν παραληφθεί από τράπεζα της περιοχής όπου φέρεται να έκανε καταθέσεις συνεργάτης του 48χρονου δραπέτη.

Τους τελευταίους μήνες τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα είχαν χαθεί μαζί με τον διαβόητο καταζητούμενο. Οταν η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε το νέο ίχνος στην Κοζάνη, εντόπισε τον αγρότη που τα είχε στην κατοχή του, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μόλις τα είχε παραλάβει από άλλο υποκατάστημα της πόλης στο οποίο πραγματοποιείται σχετικός έλεγχος. 

«Ενθύμια» από την τελευταία συνάντηση
Η τελευταία εμφάνιση του Β. Παλαιοκώστα είχε καταγραφεί στις 6 Φεβρουαρίου 2012: επέβαινε σε αυτοκίνητο μάρκας Αudi που είχε κλαπεί στις 31 Δεκεμβρίου από την Εκάλη. Το όχημα, στο οποίο επέβαινε και ένα άτομο με μακριά ξανθά μαλλιά, επιχείρησαν να σταματήσουν αστυνομικοί της Ασφαλείας Λιβαδειάς που ερευνούσαν εκείνο το διάστημα τη δράση του ποινικού Ρουσλάν Τσερμίδη (είχε συστήσει σπείρα 15 ληστών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ). Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο Β. Παλαιοκώστας ήταν αυτός που άνοιξε ξαφνικά πυρ με Καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών τραυματίζοντας έναν από αυτούς. Εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο στην περιοχή της Χαιρώνειας και αφού επιβιβάστηκαν σε άλλο ΙΧ χάθηκαν.

Οπως αποκαλύπτεται σήμερα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν στο κλεμμένο αυτοκίνητο δύο ποτήρια καφέ και μία σακούλα από καφετέρια στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Τα ευρήματα έδωσαν νέα διάσταση στην έρευνα. Στα βίντεο από τις κάμερες της καφετέριας η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε την άφιξη και την αναχώρηση του κλεμμένου Audi από το πάρκινγκ. Από τις εσωτερικές κάμερες κατέγραψε το πρόσωπο του επιβάτη του την ώρα που παρήγγειλε καφέ. 
Επρόκειτο για άτομο φαινομενικά νεαρής ηλικίας, μετρίου αναστήματος, με χακί μπουφάν και τζιν παντελόνι. Είχε λίγα μαύρα μαλλιά στο μπροστινό μέρος της κεφαλής - έμοιαζαν να προέρχονται από διαδικασία προσθετικής - και μαύρα γυαλιά στηριγμένα στο μέτωπό του.

Επί εβδομάδες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούσαν να ταυτοποιήσουν το πρόσωπο αυτό. Υπήρξαν υπόνοιες ότι πρόκειται για δραπέτη των Φυλακών Δομοκού, όμως δεν κατέληξαν σε ασφαλές συμπέρασμα. Με βάση σωματομετρικά δεδομένα και διαπιστώνοντας ορισμένα ασύμβατα στοιχεία στο παρουσιαστικό του δεν απέκλεισαν μάλιστα να επρόκειτο για τον ίδιο τον Β. Παλαιοκώστα που άλλαξε στοιχεία της εμφάνισής του. 

Στην Αράχοβα ή στο εξωτερικό;
Οι διωκτικές αρχές πιθανολογούν ότι προορισμός του Β. Παλαιοκώστα ήταν κατοικία στην περιοχή της Αράχοβας που φέρεται να ανήκε σε γνωστό ποινικό της Αθήνας. Τότε είχαν προκύψει ενδείξεις ότι ο καταζητούμενος πριν και μετά το περιστατικό της Λιβαδειάς είχε προχωρήσει σε σωρεία ληστειών σε Φθιώτιδα, Πιερία, Αχαΐα, Βοιωτία, Αγρίνιο κ.α. Από την περαιτέρω έρευνα όμως προέκυψε ότι διαπράχθηκαν από άλλες συμμορίες με τη συμμετοχή ελλήνων, γεωργιανών, αλβανών και άλλων κακοποιών. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο 48χρονος κακοποιός αποφεύγει να συμμετέχει σε ληστρικές επιθέσεις και χρησιμοποιεί τα λεφτά της απαγωγής Μυλωνά, τα οποία πιθανόν να έχει «ξεπλύνει» μέσω συνεργατών του.

Οι αστυνομικοί έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο ο 48χρονος κακοποιός να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, όμως εκτιμούν ότι ο ποινικός «βιότοπός» του βρίσκεται στην Ελλάδα. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι και παλαιότερα είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι «ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε ανοίξει τυροκομείο στη Βουλγαρία ή καταστήματα στην Ολλανδία», χωρίς ωστόσο να βρεθεί οτιδήποτε σχετικό. Τους τελευταίους μήνες ειδικό κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που συνεργάζεται με τη CIA φέρεται να αναζήτησε ίχνη του Παλαιοκώστα και στο Ναύπλιο.

Πλούσιο βιογραφικό
Από τις απαγωγές ως τα... ελικόπτερα
Από τη δεκαετία του 1980 ενεπλάκησαν σε κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες ο δραπέτης Βασίλης και ο έγκλειστος αδελφός του Νίκος Παλαιοκώστας, που κατάγονται από το Μοσχόφυτο Τρικάλων. Ο Βασίλης συνελήφθη πρώτη φορά το 1991 αλλά κατόρθωσε να το σκάσει με τα πόδια από τις Φυλακές Χαλκίδας.

Το 1995 ο Β. Παλαιοκώστας πιθανότατα και ο αδελφός του προχώρησαν στην απαγωγή του βιομηχάνου Αλ. Χαΐτογλου στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος απελευθερώθηκε με λύτρα 270.000.000 δρχ. Ο Β. Παλαιοκώστας συνελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου 1999 ύστερα από τροχαίο στη Βοιωτία. Στο ΙΧ του είχαν βρεθεί πολλά όπλα και ένα ντοσιέ με σχεδόν 50 αποκόμματα του Τύπου για την οικονομική κατάσταση και τις δραστηριότητες περίπου 35 ελλήνων επιχειρηματιών αλλά και συγγενών τους - θα ήταν πιθανοί στόχοι απαγωγής. Είχαν βρεθεί μάλιστα και δημοσιεύματα για τον μελλοντικό στόχο του, τον κ. Γιώργο Μυλωνά.

Στις φυλακές ο Β. Παλαιοκώστας φέρεται να απέκτησε επαφές με αντιεξουσιαστές. Τον Ιούνιο του 2006 απέδρασε με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό μαζί με τον αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι και το καλοκαίρι του 2008 συνεργάστηκε με αντιεξουσιαστές από τη Θεσσαλονίκη στην απαγωγή του επιχειρηματία κ. Μυλωνά. Αμέσως μετά συλλαμβάνεται. Δραπετεύει για δεύτερη φορά τον Φεβρουάριο του 2009 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, πάλι με τον Ριζάι.

Τον Απρίλιο του 2009 η Αστυνομία εντόπισε κατάλυμά του στο Αλεποχώρι, κατόρθωσε όμως να διαφύγει. Στις 24 Ιουνίου 2010 σημειώθηκε η έκρηξη δέματος-βόμβας στον 7ο όροφο του Μεγάρου της Κατεχάκη που σκότωσε τον 52χρονο αρχιφύλακα Γιώργο Βασιλάκη. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Θανάσης Κλάρας» (πραγματικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη), η οποία δεν εμφανίστηκε ξανά. Στο περιτύλιγμα του δέματος βρέθηκε παλαμικό αποτύπωμα του Β. Παλαιοκώστα.

Οταν την άνοιξη του 2010 εξαρθρώθηκε ο «Επαναστατικός Αγώνας», αποκαλύφθηκε ότι ένα όχημα μελών της οργάνωσης είχε κλαπεί από την ομάδα Παλαιοκώστα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης μαζί με ένα άλλο που είχε χρησιμοποιηθεί στην απαγωγή Μυλωνά.

Το Βήμα
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου