Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Με λίστα 590 «χαμένων» ποινικών στη συνάντηση με αλβανική αστυνομία


Η σύλληψη 590 Αλβανών που κατηγορούνται για σωρεία εγκληματικών ενεργειών στην Ελλάδα και κρύβονται στη γειτονική χώρα αλλά και η αύξηση κατά περίπου 300% έως 400% των χασισοφυτειών στη χώρα μας λόγω Λαζαράτι ήταν ορισμένα από τα
θέματα των κρίσιμων συζητήσεων που είχαν σήμερα, Τρίτη, στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και της αλβανικής αστυνομίας. Κρίσιμο θέμα θεωρούνται ακόμη τα χιλιάδες ΙΧ και φορτηγά που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και τα οποία, αφού αλλοιωθούν τα στοιχεία τους και «ταξινομηθούν» στη γειτονική χώρα, κυκλοφορούν σαν νόμιμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας κ. Αχιλλέας Σκανδάλης, ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής κ. Χρήστος Παπαζαφείρης, ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος κ. Φώτης Γραικούσης, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Στέλιος Σπανάκης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, και οι αλβανοί ομόλογοί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανοί αστυνομικοί ζήτησαν «διαρκή και στενή συνεργασία και άμεσο δίαυλο ανταλλαγής πληροφοριών με τις ελληνικές αρχές για θέματα εγκληματικών δραστηριοτήτων από αλβανούς και όχι μόνο υπηκόους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η σπουδή των στελεχών της αλβανικής αστυνομίας σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούνται στη γειτονική χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τις ΗΠΑ για να περιορίσει τη δράση της αλβανικής μαφίας ως προαπαιτούμενο για να ακολουθήσουν οι διαδικασίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να υπάρξει και οικονομική βοήθεια.

Κατά ορισμένες πληροφορίες από άλλες πηγές, οι αλβανικές αρχές ανησυχούν μήπως υπάρξει μετατόπιση του ρεύματος των προσφύγων / μεταναστών προς Αλβανία, με τη συνεκτίμηση πάντως ότι δεν ανήκει στη «συνθήκη Σένγκεν».

Σημειώνεται ότι για την ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται κρίσιμο ζήτημα η «τύχη» των 590 αλβανών πανικών -ορισμένοι προέρχονται και από την απόδραση στις φυλακές Τρικάλων το 2012- που ζουν... ανενόχλητοι και «επενδύουν» τα έσοδά τους από εγκληματική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Επιπλέον υφίσταται θέμα και σύλληψης άλλων περίπου 200 ποινικών καταζητούμενων από τη γειτονική χώρα που έχουν «χαθεί» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να δημιουργηθεί κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών στην περιοχή της Κακκαβιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου