Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

1.326 φοροτεχνικούς χωρίς επαγγελματική άδεια έφερε στο φως η διασταύρωση στοιχείων με το Taxis

Ακόμη και προβεβλημένα ονόματα λογιστών που παρείχαν επί δεκαετίες υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα χωρίς επαγγελματική άδεια φέρεται να εμπλέκονται στην απάτη με τους 1.326 φοροτεχνικούς-μαϊμού, που αποκαλύφθηκε μετά
από διασταύρωση του μητρώου του Οικονομικού Επιμελητηρίου με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis.

Η υπόθεση φαίνεται να είναι αρκετά σοβαρή, καθώς οι λογιστές-αλεξιπτωτιστές χρησιμοποιούσαν κλειδάριθμους τους οποίους προμηθεύονταν από τις κατά τόπους εφορίες προκειμένου να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις πολιτών και λογιστικές καταστάσεις επιχειρήσεων.

Για να δοθεί κλειδάριθμος στους λογιστές είναι απαραίτητη η επίδειξη της επαγγελματικής ταυτότητας, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν γινόταν στις εφορίες. Ο φάκελος έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς ερευνάται ακόμη και το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος ανάμεσα σε πολλούς από τους λογιστές που εργάζονταν παράνομα και υπαλλήλους των ΔΟΥ.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, που έκανε χθες τις σχετικές ανακοινώσεις μαζί με τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη και τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σχολίασε πως είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη τόσο η πιθανή αμέλεια όσο και το ενδεχόμενο σκόπιμων ενεργειών από στελέχη της δημόσιας διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι λογιστές που εργάζονταν χωρίς άδεια εντοπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα, κυρίως δε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη κ.α.

Τα στοιχεία ήρθαν στο φως μετά από έρευνα που ξεκίνησε προ τριμήνου το Οικονομικό Επιμελητήριο έχοντας δεχτεί ανώνυμες καταγγελίες.

Οπως διαπιστώθηκε μετά τη διασταύρωση των στοιχείων, περίπου 500 από τους 1.326 δήθεν λογιστές συμπλήρωναν και υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις για λογαριασμό πολιτών τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες, δηλαδή πριν από το 1997, οπότε και ο νόμος 2515 καθιέρωσε την υποχρέωση έκδοσης επαγγελματικής ταυτότητας.

Αλλη έρευνα που πραγματοποιεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Αθηνών στα πανεπιστήμια, έχει ήδη φέρει στο φως περίπου 200 ονόματα λογιστών φοροτεχνικών που φέρεται να έχουν καταθέσει πλαστά πτυχία στο Επιμελητήριο για να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.


Βασίλης Γεώργας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου